Linkovi

Stoltenberg: Ukrajinske snage 'postepeno osvajaju teritoriju'


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, lijevo, i ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy rukuju se prije sastanka u Kijevu, Ukrajina, 28. septembra 2023.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, lijevo, i ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy rukuju se prije sastanka u Kijevu, Ukrajina, 28. septembra 2023.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u četvrtak da ukrajinske snage "postepeno osvajaju poziciju" suočene s žestokim borbama i da stalno poziva saveznike da pruže više pomoći, pojačaju proizvodnju odbrane i ubrzaju isporuku oružja Ukrajini.

„Što Ukrajina postaje jača, to smo bliže okončanju ruske agresije“, rekao je Stoltenberg novinarima u Kijevu.

Govoreći zajedno s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Stoltenberg je rekao da NATO ima okvirne ugovore za 2,5 milijardi dolara ključne municije za Ukrajinu.

Stoltenberg je rekao da je u sigurnosnom interesu NATO-a da Ukrajini pruži ono što joj je potrebno za pobjedu u ratu.

Ukrajinska vojska saopštila je u četvrtak da je njena protivvazdušna odbrana oborila 34 od 44 drona Shahed koje je Rusija upotrebila da napadne zemlju preko noći.

Područja ciljana u napadu su Mikolajiv, Odesa i Kirovograd.

Oleh Kiper, regionalni guverner Odese, rekao je za Telegram da tamo nije bilo žrtava. Rekao je da nije bilo razaranja, samo nekoliko manjih požara trave od padajućeg otpada.

Zelenski je rekao u svom noćnom obraćanju u srijedu da je borcima njegove zemlje "potrebno više sredstava za uništavanje ruskih projektila, šaheda i drugih borbenih dronova, kao i ruskih aviona".

Zelenski je izrazio zahvalnost "svima u svijetu koji već pomažu i voljni su da pojačaju pomoć našoj zemlji sredstvima koja mogu pružiti veću zaštitu od ruskog terora".

Wagner borci

Oko 500 Wagnerovih plaćenika koji su se borili uz ruske trupe u Ukrajini prije nego što su pobjegli u Bjelorusiju nakon kratkotrajne pobune u junu, sada se vratilo na prve linije fronta kako bi se ponovo borili protiv snaga Kijeva, rekao je u srijedu glasnogovornik ukrajinske vojske.

Osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin poginuo je u avionskoj nesreći u Rusiji prošlog mjeseca, što je izazvalo pitanja o budućnosti njegovih snaga. Neki, vjerovatno čak 6.000, bili su u Bjelorusiji tri mjeseca, dok su drugi bili raspoređeni u Afriku, gdje Wagner također ima tekuće operacije.

Sada je oko 500 Wagnerovih vojnika nastavilo borbu za Rusiju u Ukrajini, rekao je Ilja Jevlaš, portparol ukrajinske Istočne grupe snaga, za ukrajinski RBC-Ukrajina. On je rekao da je rusko ministarstvo odbrane ponovo pregovaralo o ugovorima sa plaćenicima koji se vraćaju.

"Ovi pojedinci su zaista među najbolje obučenim u ruskoj vojsci, ali oni neće promijeniti igru", rekao je Yevlash.

Većina Wagnerovih snaga koje su se ranije borile u Ukrajini učestvovale su u kratkoj pobuni, ali su se preselile u Bjelorusiju prema sporazumu o kojem je bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko pregovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Yevlash je rekao da se kampovi u Bjelorusiji sada raspuštaju.

Uzrok avionske nesreće u kojoj su poginuli Prigožin i drugi Wagnerovi lideri nije utvrđen, ali mnogi zapadni zvaničnici vjeruju da je to bila Putinova odmazda za ustanak koji je predvodio Prigožin, pokret trupa prema Moskvi koji je on iznenada prekinuo.

U sedmicama koje su uslijedile, Prigožin se sastao s Putinom u Kremlju i slobodno putovao Rusijom prije pada aviona.

Neke informacije za ovaj izvještaj dali su The Associated Press, Agence France-Presse i Reuters.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG