Linkovi

Ukrajina kaže da odolijeva ruskim napadima na istoku


A civilian militia man holds a shotgun and a rifle during training at a shooting range in outskirts Kyiv, Ukraine, June 7, 2022.
A civilian militia man holds a shotgun and a rifle during training at a shooting range in outskirts Kyiv, Ukraine, June 7, 2022.

Ukrajinske snage uspješno se drže protiv napada na Sjeverodonjeck, rekao je u srijedu glavni stožer, dok ruske trupe unose nove resurse prema Donbasu u intenzivnoj borbi za kontrolu nad istočnom regijom.

Višednevna bitka za industrijski grad pokazala se ključnom, a Rusija je usredotočila svoju ofanzivnu moć u nadi da će postići jedan od svojih navedenih ciljeva - potpuno zauzeti okolnu pokrajinu Lugansk u ime separatista koji govore ruski.

"Apsolutno herojska odbrana Donbasa je u toku", rekao je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy u video izjavi u utorak. Sjeverodonjeck, Lysychansk i Popasna ostaju najteža mjesta, dodao je.

"Apsolutno se osjeća da okupatori nisu vjerovali da će otpor naše vojske biti toliko jak i sada pokušavaju dovesti nove resurse prema Donbasu", rekao je.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti situaciju na terenu.

Otkako je potisnuta iz Kijeva i Harkova, Rusija se usredotočila na regiju poznatu kao Donbas, koju čine pokrajine Lugansk i Donjeck, a najbliža je ruskoj granici.

Moskva kaže da je angažirana u "specijalnoj vojnoj operaciji" razoružavanja i "denacifikacije" svog susjeda.

Ukrajina i saveznici to nazivaju neutemeljenim izgovorom za rat koji je ubio hiljade, sravnio gradove i natjerao milione ljudi na bijeg. Zelenskiy je rekao da će Ukrajina sljedeće sedmice pokrenuti "Knjigu dželata" u kojoj će se detaljno opisivati ratni zločini.

"Ovo su konkretne činjenice o konkretnim pojedincima krivima za konkretne okrutne zločine nad Ukrajincima", rekao je.

Rusija kaže da je dala sve od sebe kako bi izbjegla ciljanje civila u svojoj operaciji u Ukrajini.

Ukrainian service members fire a shell from a M777 Howitzer near a frontline, as Russia's attack on Ukraine continues, in Donetsk Region, Ukraine, June 6, 2022.
Ukrainian service members fire a shell from a M777 Howitzer near a frontline, as Russia's attack on Ukraine continues, in Donetsk Region, Ukraine, June 6, 2022.

Bombardovanje

Satelitski snimci tvrtke Maxar Technologies (MAXR.N) prikupljeni u ponedjeljak pokazali su značajnu štetu u Sjeverodonjecku i obližnjem Rubizhneu.

"Naši vojnici uspješno obuzdavaju napad na grad Sjeverodonjeck", rekao je ukrajinski glavni stožer u srijedu, dodajući da njegove trupe također zaustavljaju napade na Toškivku i Ustinovku na jugu.

Reuters nije mogao odmah provjeriti izvještaje.

Guverner Luganska Serhiy Gaidai izjavio je u srijedu da je granatiran i Lisičansk, koji se nalazi preko rijeke od Sjeverodonjecka. Lokalni muškarac ubijen je u utorak u centralnoj ulici, a žena je hospitalizirana, dodao je.

U Sloviansku, oko 85 km (53 milje) zapadno od Sjeverodonjecka, žene s malom djecom postrojile su se da pokupe pomoć u utorak, dok su drugi stanovnici nosili kante vode po gradu dok su se pripremali za napredovanje ruskih snaga.

"Ostat ću, neću otići bez muža. On radi ovdje. Tako smo odlučili, ostajemo", rekla je Irina, koja nije navela svoje prezime, dok je čekala s djetetom u kolicima ispred centra za distribuciju pomoći.

"Teško je, ali je lakše kad je netko kod kuće."

Drugi ukrajinski grad, Harkov, također je pogođen granatiranjem u utorak, a lokalni gradonačelnik je rekao da je jedna osoba ubijena. Sjeveroistočni grad posljednjih je sedmica bio mirniji.

Više od dvije sedmice otkako je završila opsada južnog grada Mariupolja, novinska agencija Tass citirala je izvor iz ruske policije koji je rekao da je više od 1.000 ukrajinskih vojnika koji su se tamo predali prebačeno u Rusiju radi istrage.

Russia's attack on Ukraine continues, in Kharkiv region
Russia's attack on Ukraine continues, in Kharkiv region

Globalna kriza

Kako se posljedice rata osjećaju u cijelom svijetu, Sjedinjene Države su dodale dodatne sankcije Moskvi zabranivši američkim upraviteljima novca da kupuju bilo koji ruski dug ili dionice na sekundarnim tržištima.

Svjetska banka odobrila je 1,49 milijardi dolara novih sredstava kako bi pomogla isplatiti plaće vladinim i socijalnim radnicima u Ukrajini dok se ona i druge zemlje suočavaju s štetom za njezino gospodarstvo.

Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika žitarica, a zapadne zemlje optužuju Rusiju da stvara rizik od globalne gladi zatvaranjem ukrajinskih crnomorskih luka.

Ruski napadi na poljoprivredna područja u regiji Mikolajiv pogoršavaju svjetsku prehrambenu krizu, objavilo je južno ukrajinsko vojno zapovjedništvo na Facebooku u srijedu.

"Oni koji se pretvaraju da su zabrinuti zbog svjetske krize s hranom zapravo napadaju poljoprivredna zemljišta i infrastrukturna mjesta na kojima su izbili požari velikih razmjera", navodi se.

Guverner regije koja uključuje luku Mykolaiv rekao je da je granatiranje tijekom vikenda uništilo skladišta u jednom od najvećih ukrajinskih terminala za poljoprivrednu robu.

Moskva poriče odgovornost za međunarodnu krizu s hranom, okrivljujući zapadne sankcije.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da su ukrajinske luke Berdjansk i Mariupolj koje su okupirane od strane Rusije spremne za nastavak izvoza žitarica. Ukrajina kaže da bi sve takve pošiljke s teritorija koje je zauzela Moskva predstavljale nezakonitu pljačku.

XS
SM
MD
LG