Linkovi

Turska radi na sporazumu o izvozu ukrajinskog žita


ARHIVA - Struk pšenice na polju u selu Hrebeni, u oblasti Kijeva, Ukajina, 17. jula 2020. (Foto: Reuters/Valentyn Ogirenko)
ARHIVA - Struk pšenice na polju u selu Hrebeni, u oblasti Kijeva, Ukajina, 17. jula 2020. (Foto: Reuters/Valentyn Ogirenko)

Turska blisko sarađuje sa Rusijom i Ukrajinom na dogovaranju plana kojim bi se ponovo pokrenuo izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, čak i dok sukobi bjesne drugdje u zemlji, rekao je ministar odbrane u Ankari Hulusi Akar.

Plan Ujedinjenih nacija otvorio bi bezbjedan brodski koridor za rješavanje globalne krize sa hranom koju je izazvala ruska invazija u februaru i koja je zaustavila ukrajinski izvoz žitarica iz Crnog mora.

Akar je rekao da četiri strane rade na tome kako da mine koje plutaju uz luku Odesa i na drugim mjestima duž ukrajinske obale budu očišćene, odnosno ko će to uraditi i ko će čuvati koridor.

"Ulažemo napore da ovo zaključimo što je prije moguće", rekao je on novinarima u izjavi pod embargom poslije sastanka kabineta kasno u ponedeljak.

"Mnogo se napredovalo po ovom pitanju", a tehničko planiranje se nastavlja, rekao je on.

Turska je susjed Ukrajine i Rusije na moru i saopštila je da je spremna da preuzme ulogu u okviru "mehanizma za posmatranje" ako se postigne dogovor.

To bi moglo uključivati tursku pomorsku pratnju za tankere koji napuštaju Ukrajinu i kreću se prema turskom moreuzu ka svjetskim tržištima.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu ugošćuje svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova na razgovorima o planu u srijedu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG