Linkovi

Mediji: Branioci Mariupolja odvedeni u Rusiju


Autubus sa vojnicima koji su izašli iz čeličane Azovstal
Autubus sa vojnicima koji su izašli iz čeličane Azovstal

Više od 1.000 ukrajinskih vojnika koji su branili Mariupolj u čeličani Azovstal, prebačeni su u Rusiju gdje se o njima sprovodi istraga, izvijestio je Tas.

KIJEV -Ako se informacija i zvanično potvrdi, to bi moglo da uzrokuje dodatne trzavice u ionako fragilnim razgovorima dviju strana.

Kijev traži da im Rusija preda oko 2.000 vojnika koji su branili Mariupolj u čeličani Azovstal, i sada su u statusu zatvorenika. Ali, neki poslanici u Rusiji smatraju da tim vojnicima treba suditi.

"Više od 1.000 ljudi iz Azovstala je dovedeno u Rusiju. Organi reda sada rade sa njima", prenio je Tas. Izvor Tasa nagovijestio je da bi možda u narednom periodu još zatvorenika moglo da bude odvedeno u Rusiju.

Bitka za grad lučki grad Marijupolj, koji je mjesecima bio pod opsadom, završena je krajem maja kada su se predali svi ukrajinski borci iz Azovstala. Oni su odvedeni autobusima na teritorije koje kontroliše Rusija, ali nije poznato šta se desilo sa njima.

Tijela ubijenih predata Kijevu

Rusija je predala Ukrajini tijela 210 vojnika ubijenih u Mariuoplju, saopštila je ukrajinska vojska.

"Proces vraćanja tijela palih boraca iz Mariupolja je u toku. Do sada je 210 tijela vraćeno i većina su herojski branioci Azovstala", saopštio je zvanični Kijev.

Porodice vojnika stradalih u Azovstalu takođe su prijavile da su dopremljena neka tijela. Prošle nedelje, Rusija i Ukrajina razmijenile su 160 tijela stradalih.

Rusija smatra bataljon "Azov", koji je predvodio borbu za Marijupolj, nacističkom grupom. Ukrajina to negira i potvđuje da je bataljon bio reformisan i integrisan u oružane snage.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG