Linkovi

Ukrajinski san o EU postaje bliži: Pristupni pregovori počinju sutra


Općinski radnici ukrašavaju zid zgrade regionalne uprave ogromnom nacionalnom zastavom kako bi obilježili godinu dana otkako su ukrajinske trupe očistile grad od ruske vojske, u Khersonu, Ukrajina, 10. studenog 2023.
Općinski radnici ukrašavaju zid zgrade regionalne uprave ogromnom nacionalnom zastavom kako bi obilježili godinu dana otkako su ukrajinske trupe očistile grad od ruske vojske, u Khersonu, Ukrajina, 10. studenog 2023.

Yehor Sobolev, veteran ukrajinske revolucije 2014. koji se sada bori protiv ruskih snaga, zna cijenu decenijskog nastojanja Kijeva da se pridruži EU kao i svi drugi.

Pošto je kao zakonodavac podržao teške reforme nakon prodemokratske pobune prije 10 godina, on kaže da će s ponosom promatrati otvaranje pregovora o pristupanju u utorak.

"Mi Ukrajinci znamo kako da ispunimo svoje snove", rekao je 47-godišnji zamjenik komandanta specijalne jedinice vojske.

Pokretanje pregovora, iako uglavnom ceremonijalno, važan je korak za naciju koja je prolila krv i progurala reforme potrebne u njenoj težnji za članstvom u EU.

"Ukrajina se vraća u Evropu, gdje je pripadala vijekovima, kao punopravni član evropske zajednice", rekao je u petak predsjednik Volodimir Zelenski.

Kijev je podnio zahtjev za pridruživanje EU nekoliko dana nakon ruske invazije u februaru 2022.

Sada se Kijev suočava sa dugim putem do pristupanja i treba da revidira birokratiju koja je još uvijek prožeta ostacima sovjetskih dana.

Na mnogo načina, priča Soboleva je slika putanje Ukrajine tokom protekle decenije.

Bio je istaknuta figura u revoluciji na Majdanu koja je svrgnula lidera kojeg je podržavala Rusija nakon protesta izazvanih time što je prekršio obećanje da će razviti bliže veze s EU-om.

Sobolev je kasnije radio na zakonodavstvu koje je činilo temelj ukrajinske antikorupcijske infrastrukture, centralne za osiguravanje finansijske pomoći i podrške u integraciji Kijeva u EU.

Također je koautor zakona usmjerenog na brisanje tragova ukrajinskog sovjetskog nasljeđa i ruskog utjecaja utirući put preimenovanju hiljada ulica, mjesta i gradova te uklanjanju spomenika.

Godine 2021. Sobolev je obukao uniformu i od običnog ukrajinskog vojnika postao oficir, dok je Rusija širila rat za koji Kijev kaže da je počeo 2014. nakon što je Moskva zauzela poluostrvo Krim i podstakla pobunu na istoku.

"Glavni korumpirani zvaničnici s kojima smo imali posla na Majdanu ista su vrsta vođa 'ruskog svijeta' poput (predsjednika Vladimira) Putina", rekao je.

"Za mene je to jedan rat."

Očekuje se da će razgovori o pristupanju početi na ministarskom sastanku u Luksemburgu u utorak, nekoliko dana prije nego što Mađarska, koja ima tješnje veze s Rusijom od drugih zemalja članica, preuzme šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje EU.

Ukrajina je u decembru otklonila početne prepreke za pristupanje pokazujući napredak u borbi protiv korupcije i obnovi pravosuđa.

Sada mora izraditi detaljniji plan za postizanje trajnih rezultata koji će se mjeriti nizom mjerila, rekao je Leonid Litra iz New Europe Centre, think tank u Kijevu.

Kasnije će prijeći na područja od poljoprivrede i oporezivanja do borbe protiv klimatskih promjena.

"Ako želite da imate proces zasnovan na zaslugama i predvidljiv, morate da dobijete veoma jasnu listu obaveza", rekao je on.

Sobolev, otac četvoro djece, zna da put neće biti lak, dok se osvrće na stari mentalitet koji je još uvek čvrsto ukorijenjen u nekim dijelovima vlade.

Ali Ukrajinci će vjerovatno postati "mnogo ozbiljniji studenti" dobrog upravljanja kako se perspektiva pridruživanja bloku od 27 zemalja sve više stavlja u fokus, rekao je on.

"U tom smislu rat tjera društvo na odrastanje", rekao je.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG