Linkovi

Pentagon: Ukrajina može koristiti američko oružje da uzvrati vatru u Rusiju


Ukrajinski vojnici pucaju na ruske položaje iz haubice M777 koju su isporučile SAD u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjecka, 18. juna 2022.
Ukrajinski vojnici pucaju na ruske položaje iz haubice M777 koju su isporučile SAD u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjecka, 18. juna 2022.

Pentagon kaže da Ukrajina može koristiti oružje koje je obezbijedilo SAD da uzvrati bilo kakvom prekograničnom napadu unutar Rusije, sve dok ne koristi municiju dugog dometa za napad duboko unutar ruske teritorije.

"Sposobnost Ukrajine da uzvrati vatru na te kopnene snage, koristeći municiju koju je obezbijedila Amerika, to je samoodbrana, i zato ima smisla da to mogu učiniti", rekao je novinarima u četvrtak sekretar za štampu Pentagona general major Pat Ryder.

Upitan da precizira da li se ta dozvola širi izvan regije Harkov, Ryder je odgovorio: "Tačno". Dodao je da se američka politika koja poziva Ukrajinu da ne koristi ATACMS ili rakete dugog dometa za napad unutar Rusije nije promijenila.

Predsjednik Joe Biden je u početku popustio ograničenja na ukrajinsku upotrebu municije koju je isporučila SAD kako bi omogućio napade unutar ruske teritorije krajem prošlog mjeseca. Promjena je bila odgovor na ruske kopnene snage koje su pokrenule prekogranične napade sa ruske teritorije na sjevernu ukrajinsku regiju Harkov. Prije promjene, Ukrajina nije mogla koristiti oružje koje su dale SAD za uzvratne udare na lansirne lokacije unutar Rusije.

Prije četvrtka, Pentagon je u više navrata rekao novinarima da su olabavljene dozvole američke politike specifične za odbranu regije Harkov.

"Ukrajina je zatražila dozvolu za vođenje protuvatre u oblasti Harkova koristeći američko oružje, a predsjednik Biden im je dao dozvolu da to učine", rekao je ministar odbrane Lloyd Austin u odgovoru na prošlosedmično pitanje Glasa Amerike o tome može li Ukrajina napasti snage unutar Rusije koje su bile pokrenuvši napade na ukrajinske snage izvan Harkova.

"Sposobnost vođenja protivvatre u ovoj bliskoj borbi u regiji Harkova, to je ono o čemu se radi, a Ukrajinci, očekujem da će to dobro iskoristiti", dodao je.

Zamjenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Singh dala je sličan odgovor novinarima 5. juna.

Promjena politike koju pominjete, a koja je objavljena prošle nedelje, više se odnosila na unakrsnu vatru u regionu Harkova“, rekla je ona.

'Samoodbrana nije eskalacija'

Tokom iznenadnog pojavljivanja na Shangri-La dijalogu u Singapuru ranije ovog mjeseca, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy zahvalio je Sjedinjenim Državama na promjeni politike, koju je opisao kao omogućavanje Ukrajini da "koristi HIMARS u regiji Harkov protiv granične teritorije". On je, međutim, naglasio da promjena politike nije dovoljna.

Već sam pomenuo kao primjer aerodrome sa kojih Rusija bombarduje Ukrajinu, znajući da ih Ukrajina neće bombardovati kao odgovor“, rekao je.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je 7. juna da je ograničavanje mogućnosti Ukrajine da napada "legitimne vojne ciljeve" unutar Rusije slično traženju Ukrajinaca "da pokušaju da se brane, podržavaju pravo na samoodbranu, sa jednom rukom vezanom na leđima .

"Samoodbrana nije eskalacija", rekao je. "Granica i linija fronta su manje-više iste."

Penzionisani general Frank McKenzie, bivši šef američke središnje komande, rekao je za Glas Amerike 10. juna da bi Ukrajina trebala biti u mogućnosti da napada vojne ciljeve unutar Rusije "sa određenim ograničenjima" na područjima kao što su ruske nuklearne lokacije, umjesto geografskih ograničenja.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan potvrdio je očiglednu ekspanziju politike ukrajinskih kopnenih udara unutar Rusije u intervjuu za PBS News u ponedjeljak, rekavši da se dozvola proteže gdje god ruske snage pokušavaju izvršiti invaziju.

"Proširuje se bilo gdje da ruske snage prelaze granicu s ruske strane na ukrajinsku stranu kako bi pokušale zauzeti dodatnu ukrajinsku teritoriju", rekao je Sullivan, dodajući da se "ne radi o geografiji. Radi se o zdravom razumu".

Michael Carpenter, viši direktor za Evropu u Vijeću za nacionalnu sigurnost, rekao je ukrajinskoj službi VOA 31. maja da se promjena američke politike odnosi na udare na ruske "sposobnosti za protuvatru koje su raspoređene odmah preko granice", ali da nisu posebno ograničavale ukrajinske ciljeve u oblast Harkov.

"Ovo je namijenjeno Ukrajincima da se brane od onoga što bi inače bilo rusko utočište", rekao je on za Glas Amerike.

Neprijateljski avioni

SAD očigledno nisu postavile nikakva ograničenja za udaranje vojnih ciljeva u ruskom vazdušnom prostoru.

Ranije ovog mjeseca, glasnogovornik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je novinarima da nikada nije postojala američko ograničenje za Ukrajince da obaraju neprijateljske avione, "čak i ako te letjelice nisu nužno u ukrajinskom vazdušnom prostoru".

Oni mogu da obaraju ruske avione koji predstavljaju neposrednu prijetnju, a to jesu od početka rata“, rekao je on.

XS
SM
MD
LG