Linkovi

Ruski zvaničnici: Krim na meti ukrajinskih dronova


In this handout photo released by the Russian Federal Road Transport Agency (Rosavtodor) on Nov. 8, 2022, workers repair the side of damaged spans of the road section of the Crimean Bridge connecting Russian mainland and Crimean peninsula.
In this handout photo released by the Russian Federal Road Transport Agency (Rosavtodor) on Nov. 8, 2022, workers repair the side of damaged spans of the road section of the Crimean Bridge connecting Russian mainland and Crimean peninsula.

Guverner krimskog grada Sevastopolja, kojeg je postavila Rusija, rekao je da je ruska protivzračna odbrana odbila napad dronovima na elektranu i toplanu u okrugu Balaklava.

Mykhaylo Razvozhayev je rekao da su dva drona oborena dok su se približavali fabrici u blizini Sevastopolja uveče 22. novembra.

Ruska Crnomorska flota odbila je 22. novembra odvojeni napad tri drona iznad voda poluostrva, rekao je on na Telegramu i dodao da nije pričinjena nikakva šteta.

"Sada je grad miran. Ali sve snage i službe su u pripravnosti", rekao je Rozvozhaev, koji je za napade okrivio ukrajinsku vojsku. Ukrajinska vojska nije komentarisala optužbe Razvozhajeva.

Kako prenosi dopisnik projekta Crimea.Realities Ukrajinskog servisa Radija Slobodna Evropa u centru Sevastopolja uveče 22. novembra čule su se eksplozije.

Sevastopolj je strateški važan za Rusiju, koja tamo ima nekoliko vojnih baza, uključujući i pomorsku bazu Crnomorske flote i koristila ih je u invaziji na Ukrajinu u februaru.

Rusija je prošlog mjeseca okrivila Ukrajinu za napad dronom na flotu i kao odgovor na kratko suspendovala svoje učešće u sporazumu o olakšavanju izvoza ukrajinskog žita kroz tri ukrajinske luke na Crnom moru.

Iako u posljednjem napadu nije bilo veće štete, Rusija je preduzela mjere opreza i prebacila neke od svojih brodova u luku Novorosijsk na kopnu.

Napad je uslijedio nekoliko dana nakon što je Moskva rekla da jača svoju poziciju na poluostrvu Krim, kojeg je Rusija zauzela 2014. godine.

Ukrajinske snage provode kontraofanzivu na jugu zemlje i ranije ovog mjeseca povratile su Herson, glavni grad regije koja se graniči sa poluostrvom.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je 22. novembra u govoru francuskim općinskim političarima da je ukrajinska vojska do sada oslobodila više od 1.800 naselja od ruske okupacije i da još uvijek mora osloboditi još oko 2.000.

 • 16x9 Image

  RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

  Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG