Linkovi

Novi napad Rusije na gradove na istoku Ukrajine


Smoke and dirt ascends after a strike at a factory in the city of Soledar at the eastern Ukranian region of Donbas on May 24, 2022, on the 90th day of the Russian invasion of Ukraine.
Smoke and dirt ascends after a strike at a factory in the city of Soledar at the eastern Ukranian region of Donbas on May 24, 2022, on the 90th day of the Russian invasion of Ukraine.

Ruske snage pokrenule su u srijedu ofanzive na gradove na istoku Ukrajine, a stalno minobacačko bombardiranje uništilo je nekoliko kuća i ubilo civile, rekli su ukrajinski dužnosnici, dok Rusija usmjerava svoj napad na industrijsku regiju Donbasa.

Nakon što nije uspjela zauzeti Kijev ili drugi ukrajinski grad Harkov, Rusija pokušava zauzeti ostatak dviju provincija Donbasa na koje separatisti polažu pravo, Donjeck i Lugansk, i zarobiti ukrajinske snage u džepu na glavnom istočnom frontu.

U najistočnijem dijelu džepa Donbasa koji drže Ukrajinci, grad Sijerodonjeck na istočnoj obali rijeke Siverski Donec i njegov blizanac Lisičansk, na zapadnoj obali, postali su ključno bojno polje. Ruske snage su napredovale iz tri smjera kako bi ih opkolile.

Ured predsjednika Volodymyra Zelenskog priopćio je da su Rusi u srijedu rano ujutru pokrenuli ofanzivu na Sijerodonjeck i da je grad bio pod stalnom vatrom iz minobacača.

Regionalni guverner Luganska Serhiy Gaidai rekao je da je šest civila ubijeno i najmanje osam ranjeno, većina u blizini skloništa za bombe, u Sijerodonjecku.

"U ovom trenutku, uz potporu topništva, ruski okupatori napadaju Sijerodonjeck", rekao je Gaidai.

Ukrajinska vojska priopćila je da je odbila devet ruskih napada u utorak u Donbasu gdje su moskovske snage ubile najmanje 14 civila, koristeći zrakoplove, raketne bacače, topništvo, tenkove, minobacače i projektile.

Reuters nije mogao odmah provjeriti informacije o borbama.

U gradu Sloviansk zapadno od Donbasa, mnogi stanovnici iskoristili su, kako je Ukrajina rekla, prekid ruskog napada kako bi otišli. "Kuća mi je bombardirana, nemam ništa", rekla je Vera Safronova, koja je sjedila u vagonu među evakuiranima.

Blokada hrane

Uz istočnu regiju Donbasa, Moskva također cilja na južnu Ukrajinu i blokirala je brodove koji bi inače izvozili ukrajinsko žito i suncokretovo ulje kroz Crno more, podižući cijene na globalnoj razini i ugrožavajući živote.

"Ne može biti u interesu Rusije da zbog Rusije ljudi umiru od gladi u inozemstvu", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen za Reuters u utorak na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, pozivajući na dijalog.

Rusija, koja je okrivila Ukrajinu i Zapad za prehrambenu krizu, rekla je da je spremna osigurati humanitarni koridor za plovila koja prevoze hranu da napuste Ukrajinu, ali je rekla da će zauzvrat trebati ukinuti sankcije Zapada.

Zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenka citirala je novinska agencija Interfax kako je za rješavanje problema s hranom potreban "sveobuhvatan pristup". Rusija je bila u kontaktu s Ujedinjenim narodima i "ne isključuje mogućnost globalnih pregovora za deblokiranje ukrajinskih luka", rekao je.

Odvojeno, rusko ministarstvo odbrane priopćilo je kako luka Mariupolj, ukrajinski grad koji je Rusija zauzela prošlog tjedna nakon razornog bombardiranja i tromjesečne opsade, radi normalno.

Rudenko je rekao da je preuranjeno uspostavljanje ruske vojne baze u ukrajinskoj regiji Herson, u blizini Krima, koji je Moskva oduzela Ukrajini 2014. godine.

Tri mjeseca nakon invazije, Rusija još uvijek ima samo ograničene dobitke za svoje najgore vojne gubitke u desetljećima, dok je velik dio Ukrajine pretrpio razaranja jer je Moskva pojačala topničke napade kako bi kompenzirala svoj spor napredak.

Ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da Rusija namjerno napreduje polako u onome što naziva svojom "specijalnom operacijom" kako bi se izbjegle civilne žrtve, komentirao je Zelenskij kao "apsolutno nestvarno".

Ekonomski pritisak

Zapadne zemlje uvele su oštre sankcije Rusiji i, u odluci koja bi Moskvu mogla gurnuti bliže rubu neplaćanja, Bidenova administracija je rekla da neće produžiti izuzetak koji bi trebalo isteći u srijedu, a koje bi Rusiji omogućilo da isplati vlasnike američkih obveznica.

Za razliku od većine zadanih situacija, Moskvi ne nedostaje novca. Duge Rusije za otplatu duga blijede u usporedbi s njenim prihodima od nafte i plina, koji su samo u aprilu zahvaljujući visokim cijenama energije iznosili 28 milijardi dolara.

Ruski zastupnici dali su prvi pečat odobrenja zakona koji bi omogućio ruskim subjektima da preuzmu strane firme koje su napustile zemlju protiveći se akcijama Moskve u Ukrajini, pokazao je vladin internetski portal.

Britanski trgovac Marks & Spencer MKS.L u srijedu je postao posljednja firms koja je objavila da će se u potpunosti povući iz Rusije, uz naplatu od 31 milion funti (39 miliona dolara.

Zelenskiy je na forumu u Davosu rekao da se sukob može okončati samo izravnim razgovorima između njega i Putina i rekao da bi se Rusija trebala povući na linije koje su bile na mjestu prije svoje invazije 24. februara.

"To bi mogao biti prvi korak prema pregovorima", rekao je.

Premijer Estonije, druge bivše sovjetske republike koja strahuje od ruske agresije, rekao je da Ukrajinu ne treba prisiljavati na kompromise.

"Puno je opasnije popustiti Putinu, nego ga provocirati. Svi ti naizgled mali ustupci agresoru dovode do velikih ratova. Ovu grešku smo napravili već tri puta: Gruzija, Krim i Donbas."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG