Linkovi

Objašnjenje: Odakle Rusiji sjevernokorejske rakete?


Sjevernokorejski diktator Kim Jong Un razgleda borbeni avion prilikom posjete Rusiji
Sjevernokorejski diktator Kim Jong Un razgleda borbeni avion prilikom posjete Rusiji

Rusija je nedavno na Ukrajinu lansirala više balističkih projektila proizvedenih u Sjevernoj Koreji , saopštila je u četvrtak Bijela kuća, prvi put da je najnovije oružje Sjeverne Koreje upotrijebljeno u borbi.

Iako Bijela kuća nije htjela konkretno reći koju je vrstu projektila Pjongjang poslao Rusiji, Kirby je rekao da imaju domet od oko 900 km i objavio je grafiku na kojoj se čini da prikazuje KN-23 i KN-25 kratkog dometa balističkih projektila (SRBM).

Joost Oliemans, holandski istraživač i stručnjak za vojsku Sjeverne Koreje, rekao je da slike sa ukrajinskih naloga na društvenim mrežama jasno pokazuju fragmente prstena u kojima se nalaze kontrolne lopatice koje su karakteristične za sjevernokorejsku porodicu projektila Hwasong-11, koja uključuje KN-23 i KN-24.

KN-23 na čvrsto gorivo je prvi put testiran u maju 2019. godine, a dizajniran je da izbjegne raketnu odbranu tako što leti na nižoj, "depresivnoj" putanji, rekli su stručnjaci.

Sjeverna Koreja ga je probno ispalila iz lansera na točkovima, vagona, zakopanog silosa i potopljene podmornice.

"Uprkos vanjskim karakteristikama i onome što bi neki mogli reći o tom pitanju, čini se da ova familija projektila nije suštinski povezana s ruskim 9K720 Iskander, već je riječ o autohtonom sjevernokorejskom razvoju", rekao je Oliemans.

KN-24, također pokretan čvrstim gorivom, prvi put je testiran 2019. godine i čini se da je ušao u masovnu proizvodnju i upotrebu u vojnim jedinicama.

KN-24 podsjeća na američki taktički raketni sistem MGM-140 (ATACMS) i, poput KN-23, dizajniran je da izbjegne raketnu odbranu tako što leti na ravnijoj putanji od tradicionalnih balističkih projektila.

Budući da su Sjevernokorejci možda konfigurisali svoje lansere na osnovu svog velikog iskustva sa naslijeđenom sovjetskom opremom, krivulja učenja za ruske posade da upravljaju uvezenim sistemima možda neće biti posebno velika, rekao je Ankit Panda, iz američke Carnegie Endowment for International Peace.

"Sjevernokorejski tehnički savjetnici mogu biti prisutni u Rusiji da savjetuju o korištenju ovih sistema", rekao je.

ODAKLE RUSIJI RAKETE?

Sjeverna Koreja je pod embargom Ujedinjenih naroda na oružje otkako je prvi put testirala nuklearnu bombu 2006. Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a - odobrene uz rusku podršku - zabranjuju zemljama da trguju oružjem ili drugom vojnom opremom sa Sjevernom Korejom.

U novembru su južnokorejske vlasti rekle da je Sjeverna Koreja možda isporučila SRBM Rusiji u sklopu većeg sporazuma o naoružanju koji je također uključivao protutenkovske i protuzračne projektile, artiljerijske i minobacačke granate i puške.

I Moskva i Pjongjang ranije su poricali da su sklapali bilo kakve ugovore o oružju, ali su prošle godine obećali da će produbiti vojne odnose.

Od avgusta, luku Rason na sjeveroistočnoj obali Sjeverne Koreje posjećuju ruski brodovi povezani s vojnim logističkim sistemom te zemlje, prema američkim i južnokorejskim zvaničnicima i izvještajima zapadnih istraživača koji se pozivaju na satelitske snimke.

Od novembra, Sjeverna Koreja je poslala oko 2.000 kontejnera iz Rasona za koje se sumnja da nose to oružje, uključujući moguće SRBM-ove, saopštila je Južna Koreja.

Čini se da je KN-24 sastavljen u fabrici naoružanja u Sinhungu, koju je u avgustu posetio sjevernokorejski lider Kim Džong Un, rekao je Oliemans.

"Primjeri koji su tada fotografisani mogli su biti poslani u Rusiju samo nekoliko mjeseci kasnije", rekao je.

Kim je pozvao odbrambenu industriju da poveća svoju proizvodnju kako bi odgovorila na prijetnje SAD-a, ali nije spomenuo pružanje oružja Rusiji.

"Pripreme za rat pružaju nacionalističko pokriće za revitalizaciju vojne industrije kako bi se popunile ono što se pretpostavlja da su iscrpljene zalihe i potencijalno nastavilo pružati Rusiji dodatne zalihe u budućnosti", rekla je Jenny Town, direktorica programa 38 North Centra Stimson, koji proučava Sjevernu Koreju.

ŠTA SJEVERNA KOREJA DOBIJA DOGOVOROM?

Kirby je rekao da američke obavještajne službe sugeriraju da Sjeverna Koreja u zamjenu za projektile i drugo naoružanje traži vojnu pomoć od Rusije, uključujući borbene avione, rakete zemlja-vazduh, oklopna vozila, opremu ili materijale za proizvodnju balističkih projektila i druge napredne tehnologije.

Neki stručnjaci dovode u pitanje da li bi Moskva bila spremna dati Pjongjangu osjetljivu vojnu tehnologiju, ali napominju da postoji širok spektar područja na kojima dva politički i ekonomski izolirana susjeda mogu sarađivati.

"Postoji veliki broj stvari o kojima su Rusija i Sjeverna Koreja razgovarale u sklopu svojih produbljivanja odnosa, od povećanja trgovine, preko uspostavljanja zajedničkih poljoprivrednih zona, do ažuriranja zastarjelih zračnih snaga Sjeverne Koreje, i saradnje na satelitima", rekao je Town.

Sjeverna Koreja bi imala koristi od bilo kakvih podataka o performansama njenih raketa na bojnom polju, ali nije jasno hoće li Rusija to podijeliti, rekao je Panda.

„Najvrijedniji podaci odnosili bi se na učinak ovih projektila protiv ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane, uključujući one koje je isporučio NATO“, rekao je on.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG