Linkovi

SAD: Sjeverna Koreja isporučila Rusiji rakete za napade na Ukrajinu


Portparol Vijećaa za nacionalnu sigurnost John Kirby na konferenciji za novinare u Bijeloj kući (Foto: SAUL LOEB / AFP)
Portparol Vijećaa za nacionalnu sigurnost John Kirby na konferenciji za novinare u Bijeloj kući (Foto: SAUL LOEB / AFP)

Sjeverna Koreja snabdjela je Rusiju balističkim raketama i raketnim lanserima koji su korišteni u nedavnim napadima na Ukrajinu, saopšteno je u četvrtak iz Bijele kuće koja se pozvala na obavještajne podatke s kojih je skinuta oznaka povjerljivo.

Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da će Sjedinjene Države da pokrenu to pitanje pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Dodao je da su ruske snage 30. decembra lansirale najmanje jednu od sjevernokorejskih raketa, koja je pala u polje u Zaporoškoj oblasti. Moskva je, kako je naveo, zatim ispalila "više" balističkih raketa na Ukrajinu u okviru velikog vazdušnog napada 2. januara.

Kirby je isporuku sjevernokorejskog oružja Rusiji nazvao "značajnom i zabrinjavajućom eskalacijom" i najavio da će Amerika uvesti dodatne sankcije onima koji posreduju u toj trgovini oružjem.

Kirby je rekao da Iran nije isporučio balističke rakete bliskog dometa Rusiji, ali da Washington vjeruje da Moskva namjerava da od Teherana kupi raketne sisteme.

Rusija zavisi od Irana kada je riječ o dronovima i drugom oružju koje koristi protiv Ukrajine.

Administracija predsjednika Joe Bidena više puta je isticala da Kremlj zavisi od Sjeverne Koreje i Irana kada je riječ o oružju koje mu je potrebno za rat protiv Ukrajine, i objavljivala je obavještajne informacije koje na to ukazuju.

Sjeverna Koreja i Iran su uglavnom izolovani na međunarodnoj sceni zbog nuklearnih programa i nepoštovanja ljudskih prava.

Bijela kuća je u oktobru saopštila da je Sjeverna Koreja isporučila Rusiji više od 1.000 kontejnera sa vojnom opremom i municijom. Sjevernokorejski lider Kim Džong Un sastao se u septembru u Rusiji sa predsjednikom Vladimirom Putinom i obišao ključne vojne objekte.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG