Linkovi

Povodom ruskih dronskih i raketnih napada sastanak Vijeća NATO-Ukrajina


Vatrogasci rade na gašenju požara u uništenoj stambenoj zgradi nakon ruskog napada u Kijevu, Ukrajina, 2. januara 2024.
Vatrogasci rade na gašenju požara u uništenoj stambenoj zgradi nakon ruskog napada u Kijevu, Ukrajina, 2. januara 2024.

NATO i ukrajinski zvaničnici će se sastati sljedeće sedmice kako bi razgovarali o ruskoj vazdušnoj kampanji protiv Ukrajine, koja je uključivala velike talase napada od početka godine.

Portparol NATO-a Dylan White rekao je u četvrtak da će generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sazvati Vijeće NATO-Ukrajina 10. januara "nakon nedavnih ruskih raketnih i dronskih napada".

Ukrajinski zvaničnici su tražili od saveznika da ojačaju vazdušnu odbranu zemlje, dok je Rusija koristila svakodnevne raketne i bespilotne napade da gađa ukrajinske gradove.

Dvije od najaktivnijih noći ruskih napada dogodile su se tokom protekle sedmice, uključujući desetine projektila i dronova usmjerenih na glavni grad Kijev.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je u srijedu da će ključna tema sastanka Vijeća NATO-Ukrajina biti jačanje ukrajinske protuzračne odbrane, te je razgovore nazvao "važnim znakom euroatlantskog jedinstva u suočenju s eskalacijom ruskog terorizma".

Kuleba je u utorak pozvao saveznike da brzo pošalju sisteme protivvazdušne odbrane i municiju u Ukrajinu i da ukrajinskim snagama obezbijede borbene bespilotne letjelice i rakete dometa dužih od 300 kilometara.

Kuleba je također pozvao na odobrenje za korištenje zaplijenjene ruske imovine za pomoć Ukrajini i za izolaciju ruskih diplomata.

Ukrajina je u četvrtak saopćila da je Rusija nastavila svoje zračne napade preko noći s dvije bespilotne letjelice koje je ukrajinska protuzračna odbrana oborila u oblasti Hmjelnicki.

Ruski napad uključivao je i tri navođene rakete usmjerene na Harkov i Donjeck, saopštile su ukrajinske zračne snage.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od agencije France-Presse i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG