Linkovi

Ruski novinar prodao Nobelovu nagradu za više od 100 miliona dolara


Novaya Gazeta editor Dmitry Muratov at the Ekho Moskvy (Echo of Moscow) radio station live broadcast in Moscow, Russia, Oct. 8, 2021. He plans to auction off his medal to raise funds for children displaced by the invasion of Russian forces.
Novaya Gazeta editor Dmitry Muratov at the Ekho Moskvy (Echo of Moscow) radio station live broadcast in Moscow, Russia, Oct. 8, 2021. He plans to auction off his medal to raise funds for children displaced by the invasion of Russian forces.

Koja je cijena mira?

Dmitrij Muratov, sudobitnik Nobelove nagrade za mir 2021. i urednik jedne od posljednjih velikih ruskih nezavisnih novina, na aukciji je prodao svoju Nobelovu medalju za rekordnih 103,5 miliona dolara za pomoć djeci prognanoj zbog rata u Ukrajini.

Sav prihod od aukcije, koja se poklopila sa Svjetskim danom izbjeglica u ponedjeljak, koristit će UNICEF-ovom humanitarnom odgovoru za raseljenu djecu u Ukrajini, navodi se u priopćenju Heritage Auctions, koji je proveo prodaju u New Yorku.

Muratov, koji je nagrađen medaljom od zlata u oktobru 2021, pomogao je u osnivanju nezavisnog ruskog lista Novaja gazeta i bio glavni urednik publikacije kada je ona ugašena u martu usred pritiska Kremlja na novinare i javnog neslaganja nakon ruske invazije na Ukrajinu.

U intervjuu za AP, Muratov je rekao da je posebno zabrinut za djecu koja su ostala siročad zbog sukoba u Ukrajini.

"Želimo da im vratimo budućnost", rekao je on.

On je dodao da je važno da međunarodne sankcije uvedene Rusiji ne sprječavaju da humanitarna pomoć, poput lijekova za rijetke bolesti i transplantaciju koštane srži, stigne do onih kojima je potrebna.

"To mora da bude primjer koji treba slijediti tako da ljudi prodaju svoju vrijednu imovinu na aukciji kako bi pomogli Ukrajincima", rekao je Muratov u video snimku koji je objavila firma Heritage Auctions, koja se bavi prodajom, ali ne uzima nikakav udio u prihodu.

Muratov je prošle godine podijelio Nobelovu nagradu za mir sa novinarkom Marijom Resom sa Filipina.

Priznanje za istrajnost

Dvoje novinara, od kojih je svaki dobio svoju medalju, odlikovani su borbu za očuvanje slobode govora u svojim zemljama, uprkos napadima i maltretiranju od strane njihovih vlada, pa čak i prijetnji smrću.

Muratov je bio veoma kritičan prema ruskoj aneksiji Krima 2014. i ratu koji je pokrenut u februaru zbog kojeg je skoro pet miliona Ukrajinaca pobjeglo u druge zemlje radi bezbjednosti, stvarajući najveću humanitarnu krizu u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Nezavisni novinari u Rusiji bili su pod lupom Kremlja, ako ne i direktne mete vlade. Otkako je Putin došao na vlast prije više od dvije decenije, ubijeno je skoro dvadesetak novinara, uključujući najmanje četvoricu koji su radili za Muratovljev list.

Muratov je u aprilu rekao da je napadnut crvenom bojom dok je bio u ruskom vozu.

Jedinstven predmet, jedinstvene okolnosti

Od svog osnivanja 1901. godine, bilo je skoro 1.000 dobitnika Nobelovih nagrada u čast dostignuća u fizici, hemiji, fiziologiji ili medicini, književnosti i unaprjeđenju mira.

Najviše plaćena medalja Nobelove nagrade bila je 2014, kada je Džejms Votson, koji je za zajedničko otkriće strukture DNK dobio Nobelovu nagradu 1962, prodao svoju medalju za 4,76 miliona dolara. Tri godine kasnije, porodica njegovog saprimaoca, Frensisa Krika, dobila je 2,27 miliona dolara na licitaciji koju je vodila Heritage Auctions, ista kompanija koja sada prodaje Muratovljevu medalju.

Pretopljeno, 175 grama 23-karatnog zlata sadržanog u Muratovovoj medalji vrijedilo bi oko 10.000 dolara.

Tekući rat i međunarodni humanitarni napori da se ublaže patnje pogođenih u Ukrajini sigurno će podstaći interesovanje, rekao je Beneš, dodajući da je teško predvidjeti koliko bi neko bio spreman da plati za medalju.

"Mislim da će u ponedeljak sigurno biti nekog uzbuđenja", rekao je Beneš. "To je tako jedinstven predmet koji se prodaje pod jedinstvenim okolnostima... značajan čin velikodušnosti i tako značajna humanitarna kriza".

Zvaničnici Muratova i Heritidža rekli su da čak i oni koji nisu učestvovali u nadmetanju i dalje mogu pomoći doniranjem direktno UNICEF-u.

Novinski autor Endru Kajtel učestvovao je u pisanju ovog izvještaja.
  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG