Linkovi

Dvoje poginulih, 23 ranjeno u ruskom napadu na ukrajinsku kliniku


Posljedice ruskog vojnog napada u Dnjepru
Posljedice ruskog vojnog napada u Dnjepru

Ruski projektil pogodio je u petak kliniku u gradu Dnjepru na istoku Ukrajine, usmrtivši najmanje dvije osobe, a ranivši 23 u napadu koji je predsjednik Volodimir Zelenski opisao kao zločin protiv čovječnosti.

Video snimci pokazuju devastiranu zgradu iz koje kulj dim. Veći dio gornjeg sprata nečega što je izgledalo kao trospratna zgrada je teško oštećen. Pokriveni leš je ležao na putu u blizini.

"Još jedan (ruski) raketni napad, još jedan zločin protiv čovječnosti", napisao je Zelenski na Tviteru, opisujući štetu na psihološkoj i veterinarskoj klinici u Dnjepru.

"Samo se zla država može boriti protiv klinika. U tome ne može biti vojne svrhe. To je čisti ruski teror."

Regionalni guverner Serhiy Lysak rekao je da je 69-godišnji muškarac poginuo, dodajući: "Upravo je prolazio kada je raketa ruskih terorista pogodila grad".

Guverner je rekao da je tijelo drugog čovjeka izvučeno iz ruševina, te da su 21 od 23 ranjenih prebačeni u bolnicu. Troje je teško povrijeđeno, rekao je.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane nazvalo je to teškim ratnim zločinom prema Ženevskim konvencijama, koje određuju kako bi se vojnici i civili trebali ponašati u ratu.

Rusija nije odmah prokomentarisala događaje u Dnjepru, velikom gradu koji je često bio na udaru vatre otkako je Moskva počela svoju invaziju u punom obimu prije 15 mjeseci.

Moskva je odbacila optužbe da su njeni vojnici počinili ratne zločine i poriče da su namjerno gađali civile, iako su njeni zračni udari često pogađali civilnu infrastrukturu, uključujući stambene zgrade i medicinske ustanove.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG