Linkovi

Rusija raspoređuje taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji, oštre osude iz SAD


Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i beloruski ministar odbrane Viktor Krenin razmjenjuju dokumente poslije sastanka Savejta ministara odbrane Organizacije za kolektivni sporazum o bezbjednosti (CSTO) u Minsku, Bjelorusija, 25. maj 2023. (Foto: AP / Vadim Savitski)
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i beloruski ministar odbrane Viktor Krenin razmjenjuju dokumente poslije sastanka Savejta ministara odbrane Organizacije za kolektivni sporazum o bezbjednosti (CSTO) u Minsku, Bjelorusija, 25. maj 2023. (Foto: AP / Vadim Savitski)

Rusija i Bjelorusija potpisale su u četvrtak sporazum kojim su formalizovale raspoređivanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja na bjeloruskoj teritoriji, iako kontrola nad oružjem ostaje u Kremlju.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin saopštio je ranije ove godine da će u Bjelorusiji biti raspoređeno oružje kratkog dometa, što je potez koji se smatra upozorenjem Zapadu koji je pojačao vojnu podršku Ukrajini.

Kada će oružje biti raspoređeno, nije objavljeno, ali Putin je rekao da će izgradnja skladišta u Bjelorusiji biti završena do 1. jula.

Nejasno je i koliko će nuklearnog oružja biti u Bjelorusiji. Američka vlada vjeruje da Rusija ima oko 2 hiljade komada taktičkog nuklearnog oružja, uključujući bombe koje mogu da nose avioni, bojeve glave za projektile kratkog dometa i artiljerijsku municiju.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je tokom posjete Moskvi da je "već počelo prebacivanje nuklearnog oružja", ali nije poznato da li je ono stiglo u Bjelorusiju.

Sjedinjene Države su oštro osudile sporazum, ali i ocijenile da nema razloga da mijenjaju svoju nuklearnu poziciju.

"To je najnoviji primjer neodgovornog ponašanja Rusije od pune invazije na Ukrajinu prije više od godinu" rekao je portparol State Departmenta Metju Miler i ponovo upozorio na "teške posljedice" upotrebe hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja u sukobu, ne navodeći o kakvim posljedicama je riječ.

"Samo ću da dodam da nema razloga da mijenjamo našu stratešku nuklearnu poziciju niti ima nagovještaja da se Rusije sprema da upotrebi nuklearno oružje", rekao je Miler.

Taktičko nuklearno oružje je namijenjeno da uništi neprijateljske trupe i oružje na bojnom polju. Ima relativno mali domet i mnogo manji učinak nego nuklearne bojeve glave postavljene na dalekometne strateške rakete koje mogu da unište čitave gradove.

Sporazum je potpisan u trenutku kada se Rusija priprema za dugo očekivanu kontraofanzivu Ukrajine. I ruski i bjeloruski zvaničnici takođe su ocijenili da je taj korak podstaknut neprijateljstvom sa Zapada.

"Raspoređivanje nestrateškog nuklearnog oružja je efikasan odgovor na agresivnu politiku zemalja koje nam nisu naklonjene“, izjavio je bjeloruski ministar odbrane Viktor Krenin u Minsku na sastanku sa svojim ruskim kolegom Sergejem Šojguom.

"U kontekstu ekstremno oštrog povećanja prijetnji na zapadnim granicama Rusije i Bjelorusije donijeta je odluka da se preduzmu kontramjere u vojno-nuklearnoj sferi“, dodao je Šojgu.

Putin je tvrdio da je Rusija, raspoređujući svoje taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji, slijedila primjer Sjedinjenih Država, ukazujući da SAD imaju nuklearno oružje raspoređeno u Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.

Liderka bjeloruske opozicije Svetlana Tihanovskaja osudila je taj potez.

"Moramo učiniti sve da spriječimo Putinov plan da rasporedi nuklearno oružje u Bjelorusiji, jer će to osigurati rusku kontrolu nad Bjelorusijom u narednim godinama“, rekla je Tihanovskaja za agenciju AP. "To će dodatno ugroziti bezbjednost Ukrajine i čitave Evrope."

Nezavisni bjeloruski vojni analitičar Aliaksandr Alesin rekao je da je oko dvije trećine ruskog arsenala nuklearnih projektila srednjeg dometa držano u Bjelorusiji tokom Hladnog rata, dodajući da još uvijek postoji na desetine skladišta iz sovjetskog doba koja se mogu koristiti.

Sovjetsko nuklearno oružje stacionirano u Bjelorusiji, Ukrajini i Kazahstanu prebačeno je u Rusiju u dogovoru sa SAD-om nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991.

"Dokumenti u Minsku o vraćanju nuklearnog oružja potpisani su baš u trenutku kada je Ukrajina proglasila kontraofanzivu, a zapadne zemlje predaju oružje Kijevu“, rekao je Alesin za AP.

"Taj bjeloruski nuklearni balkon bi trebalo da pokvari raspoloženje političara na Zapadu, pošto su nuklearne rakete sposobne da pokriju Ukrajinu, cijelu Poljsku, baltičke države i dijelove Njemačke."

Kremlj je takođe objavio planove za "izgradnju borbenog potencijala regionalne grupe Rusije i Bjelorusije", uključujući transfer u Minsk raketnog sistema Iskander-M, sposobnog da nosi nuklearno punjenje, i protivavionskog raketnog sistema S-400.

Rusija i Bjelorusija imaju sporazum prema kojem Kremlj subvencioniše bjelorusku ekonomiju, putem kredita i popusta na rusku naftu i gas. Rusija je koristila bjelorusku teritoriju za invaziju na susjednu Ukrajinu i tamo je održavala kontingent vojnika i oružja.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG