Linkovi

Ukrajina oborila desetine ruskih projektila, pogođeno skladište nafte u Harkovu


Ukrajinski vojnik nosi izviđačku bespilotnu letjelicu u blizini linije fronta u oblasti Donjecka
Ukrajinski vojnik nosi izviđačku bespilotnu letjelicu u blizini linije fronta u oblasti Donjecka

Ukrajina je oborila 10 projektila i više od 20 dronova koje je lansirala Rusija tokom noći u napadima na glavni grad Kijev, grad Dnjepar i istočne regije, saopštili su u petak ukrajinski zvaničnici.

Ured predsjednika Vladimira Zelenskog u saopćenju je naveo da je požar izbio na periferiji grada Harkova na sjeveroistoku zemlje nakon što je dva puta pogođeno skladište nafte i da je oštećena oprema za pumpanje naftnih derivata.

Rusija je ovog mjeseca pojačala raketne i bespilotne napade na Ukrajinu, uglavnom napadajući logističke i infrastrukturne objekte prije očekivane ukrajinske kontraofanzive.

Ukrajinske vazdušne snage saopštile su da su tokom noćnih napada oborile 10 projektila ispaljenih iz Kaspijskog mora, 23 drona iranske proizvodnje Shahed i dva izviđačka drona.

Navodi se da je u napadima koji su počeli oko 22:00 lansirano ukupno 17 projektila i 31 dron u četvrtak i nastavljeno do 5:00 ujutro u petak.

Nekoliko dronova i nekoliko projektila pogodilo je ciljeve u oblastima Harkova i Dnjepropetrovska, saopštili su zvaničnici.

Nije bilo nikakvih informacija o smrtnim slučajevima.

"Bila je to veoma teška noć. Bilo je glasno - neprijatelj je pokrenuo masovni napad na region raketama i bespilotnim letjelicama", rekao je Serhiy Lysak, regionalni guverner Dnjepropetrovska u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. "Dnjepar je patio."

Lysak je rekao da je oštećeno nekoliko kuća, automobila i privatnih kompanija, uključujući transportnu kompaniju i benzinsku pumpu. Povrijeđen je radnik na benzinskoj pumpi.

Zvaničnici u Kijevu su rekli da je oštećen krov tržnog centra, privatne kuće i nekoliko automobila.

Guverner Harkovske oblasti je takođe prijavio štetu na nekoliko privatnih kuća i industrijskih objekata.

Rusija, koja je započela punu invaziju prije 15 mjeseci, pokrenula je stotine raketnih napada od prošlog oktobra, pokušavajući da uništi kritičnu infrastrukturu i energetske objekte.

Ona je pomjerila fokus svojih raketnih udara kako bi pokušala poremetiti pripreme za ukrajinski protunapad, rekli su vojni zvaničnici.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG