Linkovi

Bijela kuća: Rusija pogubljuje vojnike zbog nepoštovanja naređenja u Ukrajini, Kremlj demantuje


Policajac hoda u blizini oštećene stambene zgrade u gradu Avdiivka, oblast Donjecka, Ukrajina, 17. oktobra 2023. Američki zvaničnik je rekao da su neki ruski vojnici pronađeni mrtvi ubijeni po naređenju svojih vođa.
Policajac hoda u blizini oštećene stambene zgrade u gradu Avdiivka, oblast Donjecka, Ukrajina, 17. oktobra 2023. Američki zvaničnik je rekao da su neki ruski vojnici pronađeni mrtvi ubijeni po naređenju svojih vođa.

Ruska vojska pogubljuje vojnike koji ne slijede naređenja vezana za rat u Ukrajini, saopštila je u četvrtak Bijela kuća, što je, kako se vjeruje, odraz niskog morala među ruskim vojnicima.

"Imamo informacije da ruska vojska zapravo pogubljuje vojnike koji odbijaju da slijede naređenja", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby na konferenciji za novinare.

"Također imamo informaciju da ruski komandanti prijete pogubljenjem cijelih jedinica ako se pokušaju povući od ukrajinske artiljerijske vatre", dodao je Kirby, nazivajući tu praksu "varvarskom".

Ruska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila na email Glasa Amerike u kojem se traži komentar.

Neke od nedavnih žrtava ruskih vojnika u blizini ukrajinskog grada Avdiivka bile su po naređenju njihovih vlastitih vođa, saopštila je Bijela kuća.

Ukrajinske i ruske trupe bore se za Avdijevku, grad na liniji fronta u regionu Donjecka od sredine oktobra. Grad je u suštini pretvoren u ruševine zbog nedavnog talasa ruskog bombardovanja, saopštila je ukrajinska vojska.

Ali nedavno su ruske trupe odbijale da napadnu ukrajinske položaje u blizini grada zbog velikih gubitaka, rekao je portparol ukrajinske vojske, dodajući da su se neke ruske jedinice pobunile.

"Mobilizirane snage Rusije ostaju nedovoljno obučene, nedovoljno opremljene i nepripremljene za borbu, kao što je bio slučaj tokom njihove neuspjele zimske ofanzive prošle godine", rekao je Kirby, dodajući da se čini da Rusija koristi taktiku "ljudskih talasa".

“Nema odgovarajuće opreme, nema rukovodstva, nema resursa, nema podrške. Nije iznenađujuće da ruske snage pate od lošeg morala”, dodao je Kirby.

Ruski diplomati u petak su odbacili kao laž optužbe Bijele kuće da je moskovska vojska pogubljivala vlastite vojnike ako su odbili izvršiti zapovijedi na bojnom polju u Ukrajini.

"Ko god da je smislio ove nezemaljske laži mogla je biti samo osoba s razbuktalom maštom", objavilo je rusko veleposlanstvo u Washingtonu u komentarima koje je prenijela novinska agencija RIA Novosti.

"I sve to samo kako bi opravdao neuspjelu, toliko publiciranu protuofanzivu svog (ukrajinskog) štićenika. Recimo s punom odgovornošću da su sve insinuacije o tome u komentarima glasnogovornika Bijele kuće laž."

U međuvremenu, Sjedinjene Države objavile su u četvrtak da će Ukrajini pružiti dodatni paket vojne pomoći od 150 miliona dolara. Paket će uključivati artiljerijsku i malokalibarsku municiju, kao i protutenkovsko oružje.

Washington je do danas pružio Kijevu 43,9 milijardi dolara sigurnosne pomoći od ruske invazije, što znači da su Sjedinjene Države najveći ukrajinski donator sigurnosti. Međutim, buduća američka pomoć Ukrajini mogla bi biti ugrožena zbog sve većeg republikanskog protivljenja.

Najnoviji paket je takođe uključivao rakete protivvazdušne odbrane i opremu za hladno vreme.

"Kako se zima približava, jačanje protuzračne odbrane ključno je za zaštitu ukrajinskih gradova i infrastrukture", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na platformi X.

Uz nadolazeću zimu, Ukrajina je u četvrtak također rekla da njen crnomorski koridor za žito radi, suprotno nedavnim izvještajima da je koridor pauziran.

"Luke Velike Odese nastavljaju da obrađuju brodove koji su prošli kroz privremeni ukrajinski koridor, rekao je zamjenik ukrajinskog premijera Oleksandr Kubrakov X.

"Sve dostupne rute koje je uspostavila ukrajinska mornarica su važeće i koriste ih civilni brodovi", dodao je.

Neke informacije u ovom izvještaju stigle su od Reutersa, agencije France-Presse i Associated Pressa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG