Linkovi

Ukrajina obustavlja crnomorski žitni koridor zbog prijetnje od mina i ratnih aviona


Na ovoj fotografiji snimljenoj 16. septembra 2023. godine, brod za prijevoz rasutih tereta "Aroyat" registrovan u Palau, plovi prema ukrajinskoj crnomorskoj luci Chornomorsk.
Na ovoj fotografiji snimljenoj 16. septembra 2023. godine, brod za prijevoz rasutih tereta "Aroyat" registrovan u Palau, plovi prema ukrajinskoj crnomorskoj luci Chornomorsk.

Ukrajina je obustavila korištenje svog novog crnomorskog izvoznog koridora žitarica zbog moguće prijetnje od ruskih ratnih aviona i morskih mina, saopštila je u četvrtak konsultantska kuća Barva Invest sa sjedištem u Kijevu i britanska sigurnosna firma.

Ukrajina koristi pomorski koridor kako bi pokušala da oživi svoj morski izvoz bez blagoslova Rusije, prkoseći prijetnjama Moskve koja je u julu odustala od sporazuma uz posredovanje UN-a koji je omogućio protok izvoza hrane uprkos ratu.

"Obavještavamo vas o privremenoj obustavi plovnog prometa prema i iz (luka). Trenutna zabrana je na snazi 26. oktobra, ali je moguće da će biti produžena", saopšteno je iz konsultantske kuće na Telegramu aplikacija za razmenu poruka.

Ukrajinski zvaničnici su odbili da komentarišu ovo pitanje.

Čikaški fjučersi na pšenicu, globalna referentna cijena, porasli su na vijestima kako bi se oporavili od ranijih dvonedjeljnih najnižih cijena. Kasnije su trgovali za oko 1%.

Fjučersi pšenice bili su pod pritiskom ove sedmice nadom da će Ukrajina proširiti izvoz žitarica, kao i oslobađanje od kiše u pojasevima suvih usjeva širom svijeta.

Barva Invest, specijalizovana za ukrajinski poljoprivredni sektor, saopštila je da je de facto suspenzija već bila na snazi na dva dana po nalogu kijevske vojske koja je navela pretnju pojačanom aktivnošću ruskih vazdušnih snaga u toj oblasti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je prošle sedmice da je naredio ruskim ratnim avionima sa projektilima Kinzhal da patroliraju Crnim morem.

Britanska kompanija za pomorsku sigurnost Ambrey je u izvještaju navela da je ukrajinska uprava morske luke izdala saopštenje kasno u srijedu, uz napomenu da "neće biti kretanja brodova duž koridora za ulazak i izlazak 26. oktobra 2023.".

Suspenzija je izazvana operacijama ruskog ratnog vazduhoplovstva u regionu, navodi se u saopštenju.

"Ambrey je 25. oktobra obavijestio svoje klijente da je rusko ratno zrakoplovstvo bacilo najmanje četiri objekta, vjerovatno akustične i/ili magnetne morske mine, u tranzitno područje ukrajinskog žitnog koridora u blizini Snake Islanda, Ukrajina", navodi se.

Ukrajinske snage su vjerovatno provodile operacije za lociranje i uništavanje morskih mina, navodi se u saopštenju.

HUMANITARNI KORIDOR

Ukrajina je u avgustu pokrenula "humanitarni koridor" za brodove na afrička i azijska tržišta kako bi pokušala zaobići de facto blokadu u Crnom moru nakon što je Rusija odustala od sporazuma koji je garantovao Kijevu izvoz na more tokom rata.

Kasnije je visoki poljoprivredni zvaničnik rekao da će se ruta - koja ide duž jugozapadne obale Crnog mora Ukrajine, do rumunskih teritorijalnih voda i dalje do Turske, također koristiti za isporuke žitarica.

Oko 700.000 tona žitarica napustilo je ukrajinske luke novom rutom otkako je počela sa radom u avgustu. Ukrajina je isporučivala do šest miliona tona žita mjesečno iz svojih crnomorskih luka prije ruske invazije u punom obimu u februaru 2022.

Ukrajinski zvaničnici i brodski izvori kažu da je preko 40 teretnih brodova do sada ušlo u koridor i da je 1,5 miliona metričkih tona tereta na taj način napustilo ukrajinske luke. U isporukama su dominirale žitarice, uljarica, biljna ulja i sačma od suncokreta, soje i uljane repice.

Ukrajinski poljoprivredni proizvođači su ove sedmice rekli da bi nova ruta mogla omogućiti izvoz do 2,5 miliona tona hrane mjesečno, gotovo nadoknađujući utjecaj ruske odluke da odustane od prethodnog sporazuma uz posredovanje UN-a.

Prvi zamjenik ministra poljoprivrede Taras Vysotskiy rekao je u srijedu da bi pošiljke žitarica kroz koridor mogle premašiti milion tona u oktobru.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG