Linkovi

Ukrajinci počeli obuku za F-16 u Arizoni


Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy i holandski premijer Mark Rutte prolaze pored borbenog aviona F-16 u Eindhovenu, Holandija, 20. avgusta 2023.
Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy i holandski premijer Mark Rutte prolaze pored borbenog aviona F-16 u Eindhovenu, Holandija, 20. avgusta 2023.

Ukrajinski piloti započeli su obuku za F-16 u Arizoni sa Nacionalnom gardom Arizone, čime se Kijev približio kupovini borbenih aviona američke proizvodnje za koje Ukrajina kaže da im treba da pomogne u odbrani svoje suverene teritorije i građana od ruskih trupa.

Američka ambasadorica u Ukrajini Bridget Brink najavila je obuku na X, rekavši: „Ovo je suštinski dio izgradnje ukrajinske protivvazdušne odbrane. Sjedinjene Države su ponosne što rade sa evropskim partnerima na podršci Ukrajini u borbi protiv brutalne agresije Rusije.”

Glasnogovornik Nacionalne garde rekao je u četvrtak za Glas Amerike da je 162. krilo Nacionalne garde Arizone u Tusonu počelo obuku malog broja ukrajinskih pilota ove sedmice "u osnovama F-16", a očekuje se da će obuka trajati nekoliko mjeseci.

Prema Pentagonu, kursevi obuke za F-16 obično traju oko osam mjeseci.

Obuka u bazi Nacionalne garde Morris Air prati obuku engleskog jezika u bazi Lackland Air Force Base u Teksasu prošlog mjeseca. Za letenje F-16 potrebno je poznavanje engleskog jezika.

Tokom konferencije za novinare u Briselu ranije ovog mjeseca, američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da bi borbeni avioni F-16 mogli stići u Ukrajinu sljedećeg proljeća.

Zamjenik načelnika štaba američkog ratnog zrakoplovstva, general David Allvin, rekao je da će avion F-16 biti važan za Ukrajinu na duge staze, jer je ukrajinsko ratno zrakoplovstvo u mogućnosti da u potpunosti integriše nove lovce u svoju vojsku.

Vijest je stigla kada su Sjedinjene Države objavile da pružaju do 150 miliona dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini.

Paket uključuje više GMLRS raketa za artiljerijske raketne sisteme visoke pokretljivosti, municiju za Nacionalni napredni raketni sistem zemlja-vazduh, TOW protivtenkovske rakete, AIM-9 Sidewinder rakete i 155 mm granate.

Dostupnost granata kalibra 155 mm izazvala je zabrinutost posljednjih dana jer su i američkim partnerima Ukrajini i Izraelu potrebni da vode svoje ratove - jedan protiv ruske invazije, drugi protiv palestinske militantne grupe Hamas.

Washington je rekao da je u stanju podržati vojne potrebe Tel Aviva i Kijeva.

XS
SM
MD
LG