Linkovi

Ukrajina tvrdi da je oborila tri ruska borbena aviona - bombardera


Ukrajinski vojni helikopter Mi-24 u akciji u blizini grada Bakhmuta na liniji fronta
Ukrajinski vojni helikopter Mi-24 u akciji u blizini grada Bakhmuta na liniji fronta

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i vojni zvaničnici rekli su da su oružane snage u petak na južnom frontu oborile tri ruska borbena aviona-bombardera Su-34, pozdravljajući to kao uspjeh u 22-mjesečnom ratu.

Ruska vojska nije pominjala incident. Ali ruski blogeri su priznali gubitak, a analitičari sugeriraju da su rakete Patriot koje su isporučile SAD vjerovatno korištene.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi te izvještaje.

"Danas u podne u južnom sektoru -- minus tri ruska lovca-bombardera Su-34!" Zapovjednik ukrajinskog ratnog zrakoplovstva Mykola Oleshchuk napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Glasnogovornik zračnih snaga Yuri Ihnat opisao je to na nacionalnoj televiziji kao "sjajno planiranu operaciju".

"U našoj pozitivnoj statistici već neko vrijeme nije bilo Su-34", rekao je on, navodeći model kao jedan od najmodernijih ruskih aviona za bombardovanje i druge napade.

Zelenskiy je u svom noćnom video obraćanju pohvalio protivvazdušnu jedinicu Odeske oblasti za obaranje aviona u oblasti Herson.

Region je okupiran u prvim danima invazije Moskve u februaru 2022. Ukrajinske snage nastojale su da povrate teritoriju i u novembru su uspostavile položaje na istočnoj obali rijeke Dnjepar u Hersonu.

Eurasia Daily, ruski časopis, rekao je da je ukrajinski izvještaj vjerodostojan. Kijev je mogao da lansira rakete Patriot, koje imaju domet do 160 km na ciljeve na velikim visinama, sa zapadne strane rijeke Dnjepar, navodi se.

Ukrajinski stručnjak za avijaciju Valerij Romanenko rekao je ukrajinskom NV radiju da vjeruje da su rakete Patriot najvjerovatnije oborile ruske avione.

"Ovo je bila situacija tamo gde su Rusi... bacali do 100 bombi na jugu. Tri su letjela zajedno i uhvaćena su. Nisu baš uzeli u obzir da Patriot ima domet od 160 km za aerodinamičke ciljeve, “, rekao je Romanenko.

Uspjesi Ukrajine postali su rjeđi otkako su njene snage prije godinu dana munjevito napredovale u ponovnom preuzimanju teritorije pod kontrolom Rusije na sjeveroistoku i jugu.

Kontraofanziva pokrenuta na istoku i jugu u junu imala je ograničen napredak. Zelenskiy priznaje da je napredak bio sporiji nego što se očekivalo, ali je odbacio tvrdnje glavnog vojnog komandanta, generala Valerija Zalužnjeg, da je rat ušao u fazu "iscrpljenja" koja zahtijeva promjenu taktike.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG