Linkovi

Masovni napad dronovima na nekoliko okruga Kijeva


Posljedice napada ruskih dronova u Kijevu
Posljedice napada ruskih dronova u Kijevu

Više od dvadeset ruskih dronova gađalo je glavni grad Ukrajine rano u petak, rekli su zvaničnici, povrijedivši dvije osobe i oštetivši stambene zgrade u posljednjem noćnom napadu dronova Moskve na Ukrajinu.

Bio je to šesti takav napad na Kijev ovog mjeseca i dio većeg roja bespilotnih letjelica usmjerenih na dijelove centralne, južne i zapadne Ukrajine, saopćeno je iz zračnih snaga te zemlje.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je 24 od 28 dronova.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je na Telegramu da je dron udario u blok stanova u okrugu Solomjanski, južno od centra grada, izazvavši požar na gornjim spratovima koji je brzo stavljen pod kontrolu.

Hitne službe su takođe saopštile da je oštećeno nekoliko stanova na 24., 25. i 26. spratu zgrade. Dvije osobe su povrijeđene, od kojih je jedna zbrinuta u bolnici.

Incident se dogodio nekoliko stotina metara od porodilišta.

Na video snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se džinovski narandžasti plamen kako ide prema nebu.

Kličko je također rekao da su fragmenti dronova zapalili kuću u izgradnji u okrugu Darnytskyi na istočnoj obali rijeke Dnjepar koja prolazi kroz grad.

Slike objavljene na internetu prikazuju građevinski materijal razbacan po lokaciji.

Serhiy Popko, šef vojne administracije Kijeva, rekao je da su fragmenti oborenog drona udarili u stambenu zgradu također južno od centra grada.

Objavio je slike na kojima se vide razbijeni prozori i velika oštećenja stanova.

Južna komanda Ukrajine saopštila je da je pogođen neutvrđeni infrastrukturni objekat u regiji Mikolajiv i da su fragmenti oborenog drona oštetili skladište žitarica u regiji Odesa.

Nema povrijeđenih, a požari su ugašeni, saopštile su vlasti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG