Linkovi

Američka protivzračna zaštita ključna za odbranu Ukrajine od Rusije


Protivzračnii odbrambeni sistem Avenger
Protivzračnii odbrambeni sistem Avenger

Rusija nastavlja sa vazdušnim napadima na glavni grad Ukrajine i druge gradove. Međutim, ukrajinski zvaničnici kažu da je nebo zaštićeno oružjem koje Ukrajini šalju njeni saveznici, a jedno od njih, američki protivvazdušni raketni sistem Avenger, ili Osvetnik, se ističe.

Ukrajinski borac čiji pseudonim je Festol, inače bivši proizvođač namještaja iz Kijeva, upravlja američkim protivvazdušnim raketnim sistemom poznatim kao Osvetnik.

“Već smo oborili dronove Šahid kao i rakete", kaže Festol.

U februaru 2023. godine, on je, pored mnogih drugih, poslat u inostranstvo na obuku za odbrambeni sistem Avenger. Obično trening traje mjesecima, ali on je imao samo dvije nedelje. Jedan od razloga za tako brzu obuku je što su ruski napadi veoma intenzivni.

Američki Osvetnik pomaže Ukrajini u borbi protiv ruskih napada
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

U martu 2023, prvi Osvetnici su povezani na internet u Ukrajini. Portparol vojske Vitali Georgijev kaže da oni štite i civilne i vojne mete.

“Rusi napadaju ne samo vojne objekte, već i glavnu infrastrukturu i civilno stanovništvo. Znači, skoro svi sistemi za protivvazdušnu odbranu koriste se i za odbranu ovih objekata i civilnih zgrada", kaže Georgijev.

Prije nego što je Rusija napala Ukrajinu, Osvetnici nikada nisu korišteni protiv dronova, kaže Festol. Zato su on i njegovi drugovi u stalnom kontaktu sa svojim američkim kolegama kako bi razmijenili novo iskustvo i novu praktičnu primjenu Osvetnika.

“Nisu imali probleme sa dronovima kao mi. Obično se ovi projektili koriste za gađanje neprijateljskih aviona i helikoptera", ističe Festol.

Kompletno raspoređivanje Osvetnika traje samo 15 minuta, od trenutka kada se oglasi sirena za uzbunu do ispaljivanja projektila.

Za korištenje sistema potrebne su samo dvije osobe, vozač i nišandžija.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG