Linkovi

NATO komandant: Rusija nema dovoljno vojnika za veliki napredak u Ukrajini


Ruski regruti (Foto: REUTERS/Sergey Pivovarov)
Ruski regruti (Foto: REUTERS/Sergey Pivovarov)

Rusija nema dovoljno vojnika na terenu da napravi veliki proboj na ratištu u Ukrajini, nakon što je pokrenula ofanzivu u Harkovskoj oblasti, rekao je u četvrtak američki general Christopher Cavoli, glavnokomandujući NATO snaga u Evropi.

"Rusi nemaju potrebne brojke za strateški proboj... preciznije, nemaju vještine i sposobnost da to urade. U bliskom sam kontaktu sa ukrajinskim kolegama i uvjeren sam da će se odbraniti", rekao je Cavoli nakon što je ukrajinska vojska brifovala NATO komandante.

Ukrajina je u četvrtak saopštila da pokušava da "stabilizuje" front u sjeveroistočnom regionu Harkov, gdje je Moskva osvojila najviše teritorije za 18 mjeseci, posle pokretanja prošlonedeljne brze ofanzive.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Kijev šalje pojačanja u to područje, i da je ukrajinska vojska uspjela da djelimično zaustavi napredovanje ruskih snaga.

Moskva je zauzela 278 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije od 9. do 15. maja, prema računici agencije Frans pres zasnovanoj na podacima Instituta za ratne studije (ISW). Time je osvojila najviše teritorije tokom jedne operacije od sredine decembra 2022. godine.

Cavoli je rekao da ukrajinski saveznici ubrzavaju velike isporuke ukrajinskim snagama nakon što je američki Kongres usvojio veliki paket pomoći posle višemjesečnog odlaganja.

"Trenutno se isporučuju velike količine municije, protivvazdušnih sistema kratkog dometa i oklopnih vozila", naglasio je Cavoli.

XS
SM
MD
LG