Linkovi

Ukrajina kaže da ruski dronovi i raketni napadi oštećuju elektroenergetske objekte


Posljedice ruskog raketnog i dronskog napada u Kamjanski
Posljedice ruskog raketnog i dronskog napada u Kamjanski

Napadi ruskih raketa i bespilotnih letjelica pogodili su termo i hidroelektrane u centralnoj i zapadnoj Ukrajini, saopštio je u petak operater električne mreže Ukrenergo, u posljednjem napadu usmjerenom na već oštećenu elektroenergetsku infrastrukturu u zemlji.

"Tokom noći, Rusi su ponovo udarili na energetske objekte u masovnom i kombinovanom napadu", rekao je Ukrenergo u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Oštećene su termo i hidroelektrane u centralnom i zapadnom regionu."

Regionalni zvaničnici rekli su da su ruske snage napale infrastrukturu u okrugu Kamianske u blizini grada Dnjepra. Najmanje jedna osoba je ranjena, dodaju.

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko je također rekao da su napadnuti energetski objekti u regijama Dnjepropetrovsk, Poltava i Čerkasi.
"Postrojenja za proizvodnju električne energije bila su gađana bespilotnim letjelicama i projektilima", rekao je Geluščenko na Facebooku.

Premijer Denys Shmyhal je kasnije u saopćenju rekao da su napadnuti energetski objekti u šest ukrajinskih regija. Rekao je da je Ukrajini potrebno više sistema protivvazdušne odbrane kako bi osigurala kritičnu infrastrukturu i zaštitila stanovništvo.

Ukrajinska vojska je saopštila da su njene zračne snage uništile 58 jurišnih dronova koje je lansirala Rusija od ukupno 60, zajedno sa 26 od 39 projektila.

"Neprijatelj je pokrenuo snažan raketni i vazdušni udar na sektor goriva i energetike Ukrajine, koristeći različite tipove projektila i dronova", rekao je komandant.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaj.

Ukrajinska televizija je saopštila da su se čule eksplozije u regijama Ivano-Frankivsk i Hmeljnicki, kao i u gradu Dnjepru, jer su ruske krstareće rakete primijećene u ukrajinskom vazdušnom prostoru.

DTEK, NAFTOGAZ POD VATROM

Najveća privatna elektroprivredna kompanija DTEK saopćila je da su njene tri termoelektrane bile napadnute.

"Oprema je teško oštećena", piše na Telegramu. "Nakon što je napad završio, energenti su odmah počeli da popravljaju štetu."

Ukrajinski distributer električne energije Yasno rekao je ove sedmice da je DTEK izgubio otprilike polovinu svog kapaciteta nakon ruskih napada raketama i dronovima.

Ukrajinska državna kompanija Naftogaz takođe je saopštila da su njeni objekti bili napadnuti u petak ujutro.

"(Ruski napadi) ciljali su objekte Grupe Naftogas, ali nije bilo ozbiljne štete", navodi se u saopštenju, ne dajući više detalja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG