Linkovi

Zelenskyy poziva na jačanje protuzračne odbrane Ukrajine nakon napada na Harkov


Ukrajinski pripadnici ispalili su MLRS Grad na ruske trupe u blizini linije fronta u oblasti Donjecka
Ukrajinski pripadnici ispalili su MLRS Grad na ruske trupe u blizini linije fronta u oblasti Donjecka

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy rekao je u srijedu da je od vitalnog značaja za jačanje protuzračne odbrane njegove zemlje i ubrzanje isporuke borbenih aviona F-16 za upotrebu protiv ruske invazije.

"Nema racionalnog objašnjenja zašto Patrioti, kojih ima u velikom broju širom svijeta, još uvijek ne pokrivaju nebo Harkova i drugih gradova i zajednica koje su na udaru ruskih terorista", rekao je Zelenskyy na društvenim mrežama. „Svakog dana radimo na tome da pružimo bolju zaštitu za naš narod i Ukrajinu".

Komentari Zelenskog uslijedili su nakon što je u ruskim udarima na grad Harkov na istoku Ukrajine poginula jedna osoba, a 19 je ranjeno.

Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov rekao je da je ruski napad oštetio 18 stambenih zgrada.

Rusija je u srijedu saopćila da je osujetila raketne napade Ukrajine usmjerene na oblast Belgoroda, dok je Ukrajina rekla da je Rusija napala preko noći sa 13 zračnih dronova.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je vazdušna odbrana te zemlje oborila 18 ukrajinskih raketa.

Vjačeslav Gladkov, guverner Belgoroda, rekao je na Telegramu da su oštećene kuće u nekoliko sela i da je najmanje jedna osoba povređena.

Belgorod, koji se nalazi duž granice između Rusije i Ukrajine, česta je meta ukrajinskih napada dok Ukrajina nastoji da porazi invaziju koju je Rusija pokrenula prije više od dvije godine.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su iz Reutersa.

XS
SM
MD
LG