Linkovi

Refugees, mostly women with children, arrive at the border crossing in Medyka, Poland, March 5, 2022, after fleeing the Russian invasion in Ukraine.

Deset dana ruskih napada na Ukrajinu

U drugoj rundi pregovora dogovoreni su koridori za evakuaciju civila iz razrušenih gradova i sela. Ruski napadi su nastavljeni. NATO je odbio uspostavljanje zone zabrane letova, a Pentagon objavio da je Rusija do sada u borbu uvela 92% ranije pripremljenih snaga.

Rusija priznaje i dijelove Donbasa koje drži Ukrajina

Vojni kamion u gradu Donjecku u Ukrajini koji kontrolišu separatisti, 22. februara 2022.
Vojni kamion u gradu Donjecku u Ukrajini koji kontrolišu separatisti, 22. februara 2022.

Rusija je u utorak saopštila da se njeno priznanje nezavisnosti za oblasti u istočnoj Ukrajini proteže na teritoriju koju trenutno drže ukrajinske snage - dodatno podižući ulog usred straha Zapada da je puna invazija na Ukrajinu neizbježna, prenosi AP.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija priznala nezavisnost pobunjeničkih regiona Donjeck i Luganjsk "u granicama koje su postojale kada su proglasili" svoju nezavisnost 2014. godine.

Ukrajinske snage su kasnije povratile kontrolu nad velikim dijelom oba regiona tokom skoro osmogodišnjeg sukoba u kojem je poginulo preko 14.000 ljudi, tako da je pod kontrolom proruskih separatista nešto malo više od trećine regija Donjeck i Luganjsk.

Saopštenje dolazi dan nakon što je Rusija rekla da će priznati nezavisnost, ali nije precizirala šta tačno smatra granicama tih oblasti.

Taj potez je bio naširoko viđen na Zapadu kao najava ruske invazije. Procjenjuje se da je Rusija prikupila oko 150.000 vojnika u blizini Ukrajine posljednjih nedjelja, a zapadni lideri su upozorili Moskvu da planira napad.

Zapadni lideri su osudili taj potez i rekli da se spremaju da objave sankcije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Regije Donjeck i Lugansk - šta trebate znati o njima

Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je u ponedjeljak regije Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine u kojima se govori ruski jezik kao nezavisne države, potpisavši dokumente kojima se proglašava da ove regije više nisu dio Ukrajine.Regije Donjeck i Lugansk - zajednički poznate kao Donbas - nalaze se u istočnoj Ukrajini, blizu granice s Rusijom.

Regija se sastoji od dijelova koje kontroliše Kijev, kao i područja koja su pod kontrolom separatista. Glavne industrijske grane su vađenje ugljena i proizvodnja čelika.

Reakcije svjetskih zvaničnika na akcije Rusije u Ukrajini

Ukrajinski pripadnik stoji na liniji fronta u blizini grada Novoluhanske u Donjeckoj oblasti, 22. februara 2022.
Ukrajinski pripadnik stoji na liniji fronta u blizini grada Novoluhanske u Donjeckoj oblasti, 22. februara 2022.

Vlade širom svijeta reagovale su na rusko priznanje otcjepljenih oblasti u istočnoj Ukrajini kao nezavisnih država, a mnogi su osudili taj potez i pozvali na diplomatsko rješenje krize.

U Parizu, ministar spoljnih poslova Francuske Jean-Yves Le Drian osudio je potez Rusije i rekao da će biti dočekan sankcijama.

Zhang Jun, ambasador Kine u Ujedinjenim nacijama, pozvao je sve strane da budu uzdržane i da "traže razumna rješenja".

Više reakcija možete pročitati ovdje.

Putin dobio dozvolu za upotrebu vojne sile van zemlje

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Ruski zastupnici dali su u utorak predsjedniku Vladimiru Putinu dozvolu da koristi vojnu silu izvan zemlje - potez koji bi mogao nagovijestiti širi napad na Ukrajinu nakon što su SAD rekle da je tamo već u toku invazija.

Članovi gornjeg doma Dume jednoglasno su izglasali da se Putinu dozvoli korištenje vojne sile izvan Rusije, čime je formalizirano rusko vojno raspoređivanje u pobunjeničkim regijama, gdje je u osmogodišnjem sukobu poginulo skoro 14.000 ljudi, izvještava AP.

Putin je pozvao u utorak na međunarodno priznanje Krima kao dela Rusije, prekid nastojanja Ukrajine za članstvo u NATO-u i zaustavljanje isporuke oružja toj zemlji.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG