Linkovi

Reakcije u svijetu na ruske akcije u Ukrajini


Zastave zemalja članica NATO-a
Zastave zemalja članica NATO-a

Vlade širom svijeta reagovale su na rusko priznanje otcjepljenih oblasti u istočnoj Ukrajini kao nezavisnih država, a mnogi su osudili taj potez i pozvali na diplomatsko rješenje krize.

"Moramo jasno da stavimo do znanja da je napad na Ukrajinu napad na suverenitet svake države članice UN i povelju UN – i da će imati brze i teške posljedice", rekla je ambasadorica Sjedinenih Država pri UN Linda Thomas-Greenfieldkasno u ponedeljak. "I dalje vjerujemo da je diplomatski sto jedino mjesto gdje odgovorne nacije rješavaju svoje razlike".

Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guterresa rekao je da lider UN smatra da je odluka Rusije "protivrječna principima" Povelje UN i kršenje suvereniteta Ukrajine.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske objavilo je rano u utorak saopštenje u kojem je rusku akciju nazvalo "očiglednim kršenjem političkog jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine".

U Parizu, ministar spoljnih poslova Francuske Jean-Yves Le Drian osudio je potez Rusije i rekao da će biti dočekan sankcijama.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrel rekao je da EU u ovom trenutku neće primijeniti čitav niz sankcija, ali će uvesti mjere kao odgovor na najave ruskog predsjednika Vladimira Putina od ponedjeljka.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson obećao je da će uvesti "veoma snažan paket sankcija" u slučaju ruske invazije na Ukrajinu i nazvao Putinove akcije "flagrantnim kršenjem" ukrajinskog suvereniteta.

Zhang Jun, ambasador Kine u Ujedinjenim nacijama, pozvao je sve strane da budu uzdržane i da "traže razumna rješenja".

Ministarstvo spoljnih poslova Irana takođe je pozvalo na uzdržanost, okrivljujući "intervencije i provokativne akcije NATO i uglavnom SAD" za usložnjavanje situacije u regionu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Rusija "nastavlja da podstiče sukob u istočnoj Ukrajini pružajući finansijsku i vojnu podršku separatistima" i "pokušava da iscenira izgovor da ponovo izvrši invaziju na Ukrajinu".

Premijer Japana Fumio Kishida nazvao je postupke Rusije "neprihvatljivim" i rekao da Japan "sa velikom zabrinutošću posmatra razvoj događaja".

Državna televizija u Siriji, saveznici koja se oslanjala na rusku vojnu podršku tokom sopstvenog sukoba, citirala je ministra spoljnih poslova Faisala Mekdada koji je rekao da Sirija podržava odluku Rusije "i da će sarađivati sa njom".

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke saopštilo je da ruska akcija predstavlja "jasno kršenje fundamentalnih principa međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta Ukrajine i sporazuma iz Minska".

Ministrica spoljnih poslova Njemačke Annalena Baerbock rekla je da Rusija "krši sva svoja obećanja svjetskoj zajednici".

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje izrazilo je "ozbiljnu zabrinutost" zbog eskalacije tenzija duž rusko-ukrajinske granice i izrazilo podršku "suverenitetu i teritorijalnom očuvanju Ukrajine".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG