Linkovi

Refugees, mostly women with children, arrive at the border crossing in Medyka, Poland, March 5, 2022, after fleeing the Russian invasion in Ukraine.

Deset dana ruskih napada na Ukrajinu

U drugoj rundi pregovora dogovoreni su koridori za evakuaciju civila iz razrušenih gradova i sela. Ruski napadi su nastavljeni. NATO je odbio uspostavljanje zone zabrane letova, a Pentagon objavio da je Rusija do sada u borbu uvela 92% ranije pripremljenih snaga.

Rusija zauzela grad Trostjanec, kaže Ukrajina

Guverner Sumske oblasti rekao je da je Trostjanec zauzet i okupiran.

Dmytro Zhyvytskyy je rekao da ruske snage kontrolišu stanicu hitne pomoći i ne dozvoljavaju ljekarima da dođu do civila, osim djece.

Doktori su upozoreni da će biti upucani ako sami odu, rekao je guverner.

Dodao je da su sve prodavnice opljačkane, da se grad stalno pretresa i da su snajperisti napolju.

Niko ne može da kupi hranu, a ukrajinske snage nisu u mogućnosti da uđu u grad, rekao je on.

Rusija blokirala Twitter i Facebook, javlja ruska novinska agencija

Twittter je blokiran u Rusiji, prema novinskoj agenciji Interfaks - nešto više od sat vremena nakon što je objavljeno da je pristup Facebooku prekinut, piše RSE.

Ovi potezi znače da će obični Rusi imati još manje pristupa informacijama o sukobu u Ukrajini iz vanjskih izvora.

Bijela kuća je saopštila da je "duboko zabrinuta" zbog nastojanja Rusije da uguši informacije svojim građanima.

"Ovo je dio njihovog napora... da odsiječe niz informacija od svoje javnosti", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki novinarima.

"Duboko smo zabrinuti zbog ovoga i zabrinuti zbog prijetnje slobodi govora u zemlji".

Putin potpisao zakon kojim se kažnjava širenje 'lažnih' informacija o ratu

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se kažnjava širenje "lažnih" informacija o oružanim snagama zemlje zatvorskim kaznama do 15 godina.

Zakon su jednoglasno usvojili ruski poslanici u četvrtak.

Nekoliko nezavisnih ruskih medija prinuđeno je da se zatvori posljednjih dana nakon što su opisali kao "invaziju" ili "rat" ono što Kremlj naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

Putin je takođe potpisao još jedan zakon koji bi omogućio novčane ili zatvorske kazne za pozivanje na sankcije Rusiji, prenosi BBC.

Stoltenberg: Za Ukrajinu dolazi još teži period. NATO će ojačati pomoć Gruziji i BiH

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je da dolazi još teži period u ruskom ratu u Ukrajini, piše RSE.

“Dani koji dolaze vjerovatno će biti gori. Sa više smrti, više patnje i više razaranja, dok ruske oružane snage donose teže naoružanje i nastavljaju sa napadima širom zemlje”, upozorio je Stoltenberg nakon sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica alijanse.

Šef sjeveroatlanstkog saveza je potvrdio da su članice NATO odlučile da ojačaju pomoć naročito za Gruziju i Bosnu i Hercegovinu, koje se smatraju ugroženim zemljama zbog Ruske invazije.

Kako je objasnio Jens Stoltenberg, ministri inostranih poslova zemalja članica NATO nisu doneli konkretnu odluku oko BiH i Gruzije te da se radi o širokom dogovoru da se učini više sa ovim zemljama kako bi ojačale svoje odbrambene I bezbjednosne institucije, više obuke u reformama kao i ostalih aktivnosti u ovom pravcu.

Generlani sekretar alijanse je takođe potvrdio da članice NATO neće uvesti zonu zabrane letova.

“Bilo je spomena oko zone zabrane letova međutim istovremeno se saveznici slažu da ne bi trebalo da avioni NATO-a djeluju iznad ukrajinskog vazdušnog prostora ili NATO trupe na ukrajinskoj teritoriji”, potvrdio je Stoltenberg.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg and US Secretary of State Antony Blinken speak during a news conference before a NATO foreign ministers meeting at the Alliance's headquarters in Brussels, March 4, 2022.
NATO Secretary General Jens Stoltenberg and US Secretary of State Antony Blinken speak during a news conference before a NATO foreign ministers meeting at the Alliance's headquarters in Brussels, March 4, 2022.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG