Linkovi

Ukrajina desetinama dronova napala Krim, Rusija tvrdi da je presrela svaku letjelicu


Krim
Krim

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su svih 38 dronova koje je Ukrajina lansirala na poluostrvo Krim rano u nedelju, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane, nakon izveštaja na ukrajinskim i ruskim društvenim medijima o snažnim eksplozijama u luci Feodosiji.

Rusko ministarstvo odbrane nije navelo da li je bilo štete ili žrtava u svom saopštenju u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Drumski saobraćaj u blizini Feodosije bio je značajno ograničen, saopštili su ranije zvaničnici na Krimu koji su postavili ruski zvaničnici.

Saobraćaj na mostu koji povezuje poluostrvo Krim sa ruskim kopnom bio je zaustavljen nekoliko sati prije nego što je nastavljen oko 01:40 GMT, rekli su zvaničnici na Krimu na Telegramu.

Ruski i ukrajinski društveni mediji citiraju stanovnike Feodosije kako su se čule snažne eksplozije u području morske luke i skladišta nafte oko 2 sata ujutro po lokalnom vremenu u nedjelju (23:00 GMT u subotu).

Reuters nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri izvještaje o eksplozijama. Nije bilo komentara ukrajinskih zvaničnika.

Poluostrvo Krim, koje je Rusija anektirala od Ukrajine na potez koji su saveznici Kijeva osudili 2014. godine, i Crno more koje se graniči sa poluostrvom postali su ključno poprište u dvogodišnjem ratu.

Pojačani ukrajinski napadi zračnim i morskim dronovima na tamošnje ruske vojne ciljeve oštetili su ili uništili brodove i brodogradilišta za popravku mornarice u luci Sevastopolj i pogodili druge ciljeve.

Moskva koristi svoju flotu u Crnom moru za izvođenje dalekosežnih udara na Ukrajinu. Ali za ruskog predsjednika Vladimira Putina, vode koje se povezuju sa Sredozemnim morem su također važna odskočna daska za projektovanje moći na Bliski istok i Evropu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su njegove trupe uspjele umanjiti vojnu snagu Moskve u Crnom moru, što bi, kako je rekao, uz veću podršku saveznika Kijeva moglo dovesti do konačne pobjede njegove zemlje nad Rusijom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG