Linkovi

Ministarstvo finansija SAD: Zapad bi trebao spriječiti Kinu da sabdijeva rusku ratnu mašineriju


Zamjenik američkog ministra finansija Wally Adeyemo govori na Royal United Services Institute u Londonu, 27. oktobra 2023.
Zamjenik američkog ministra finansija Wally Adeyemo govori na Royal United Services Institute u Londonu, 27. oktobra 2023.

Ukrajinska vlada nastavlja da pronalazi komponente zapadne proizvodnje u ruskim projektilima i bespilotnim letjelicama izvučenim sa bojnog polja u Ukrajini.

Mnoge komponente stigle su preko Kine, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju na Shangri-La dijalogu u Singapuru.

"Ruske obavještajne službe prolaze kroz treće zemlje" kako bi kupile američku i evropsku robu za svoj vojni kompleks, a Putin ubrzano pretvara Rusiju u ratnu ekonomiju, rekao je zamjenik ministra finansija Wally Adeyemo za Ukrajinski servis Glasa Amerike.

On je rekao da vjeruje da američke i evropske kompanije trebaju poduzeti mjere za ograničavanje isporuke robe dvostruke namjene Rusiji iz Kine i ponudio kineskim kompanijama i entitetima izbor: ili će imati pristup zapadnim ekonomijama ili nastaviti s isporukom robe dvostruke namjene Rusiji.

Adeyemo, koji se upravo vratio iz posjete Ukrajini i Njemačkoj, govorio je za Glas Amerike o porukama koje je čuo iz Kijeva i njegovim razgovorima sa saveznicima o zajedničkim akcijama da se poremeti protok komponenti sa Zapada za rusku ratnu mašineriju.

Sljedeći transkript je uređen radi sažetosti i jasnoće.

VOA: Koje su glavne poruke koje ste čuli od Ukrajinaca tokom vašeg putovanja u Ukrajinu?

Wally Adeyemo, zamjenik američkog ministra financija: Čuo sam zahvalnost Ukrajinaca za podršku koju su pružile Sjedinjene Države i čuo sam od njih obavezu da se nastave boriti za svoju slobodu i za demokratske vrijednosti koje svi dijelimo. Bila je to dobra prilika da vidim svoje kolege, ali i da vidim Ukrajince i razgovaram s njima o činjenici da [Sjedinjene Države] stoje iza njih finansijski. Nastavit ćemo da im obezbjeđujemo oružje koje im je potrebno da se brane, i učinićemo sve što možemo da osiguramo da oni pobijede u ovom ratu.

Glas Amerike: Nedavno ste rekli da se Rusija pretvara u ratnu ekonomiju. Šta to znači za Ukrajinu i njene saveznike?

Zamjenik ministra finansija Sjedinjenih Država Wally Adeyemo kupuje jaknu u prodavnici Riotdevision tokom svoje službene posjete Kijevu, Ukrajina, 29. maja 2024.
Zamjenik ministra finansija Sjedinjenih Država Wally Adeyemo kupuje jaknu u prodavnici Riotdevision tokom svoje službene posjete Kijevu, Ukrajina, 29. maja 2024.

Adeyemo: U članku koji je objavljen [nedjelja] u FT [Financial Times] i govoru koji sam održao u Njemačkoj, govorio sam o tome da je danas [ruski predsjednik] Vladimir Putin odlučio da investira u oružje, a ne u puter . Da ulaže u izgradnju svoje vojske, a ne u ruski narod. I dok će ovo vremenom biti pogubno za ruski narod, to znači da će on moći proizvoditi oružje ako ne preduzmemo akciju.

I ovo je ono što trebamo učiniti ... spriječiti Rusiju da dobije robu koja joj je potrebna da napravi oružje koje želi za ovaj rat. A to znači da koristimo naše sankcije i kontrolu izvoza da bismo jurili na kompanije i pojedince koji ruskom vojnom industrijskom kompleksu daju robu koja im je potrebna da naprave svoje rakete, da naprave svoje tenkove i da naprave svoje drugo oružje.

VOA: Mislite li da su evropske zemlje spremne da Kini stave izbor - raditi sa svojim ekonomijama ili isporučivati robu dvostruke namjene Rusiji?

Adeyemo: Razgovarali smo o tome kako to radimo. I jedna od najvažnijih stvari koju možemo učiniti je osigurati da Sjedinjene Države, Evropa i svi saveznici Ukrajine šalju istu poruku Kini da je neprihvatljivo da oni napajaju rusku ratnu mašinu, i da na kraju kompanije i pojedinci u Kini koji prodaju ovu robu Rusiji imaju izbor: mogu da posluju sa našom alijansom, koja predstavlja 50% globalne ekonomije, ili mogu da nastave da posluju sa ruskim vojnim kompleksom. Ne mogu oboje. I moje je mišljenje da naši saveznici, uključujući Evropu, moraju biti posvećeni poduzimanju akcije ako naše riječi ne uspiju uvjeriti Kineze da prestanu s takvim ponašanjem.

Glas Amerike: Da li evropske zemlje prihvataju vaše poruke?

Adeyemo: Moje je mišljenje da su naši evropski saveznici i partneri posvećeni da učine sve što je potrebno kako bi osigurali da Rusija nema pristup ovoj robi. I očekujem da ćemo u narednim sedmicama i mjesecima djelovati zajedno kako bismo osigurali da obezbijedimo Ukrajini oružje i novac da nastavi da se brani.

Glas Amerike: Samit G7 održaće se od 13. do 15. juna. Da li mislite da će se zemlje složiti da daju zajam Ukrajini koristeći zamrznuta sredstva?

Adeyemo: Prije samo nekoliko sedmica, [Sekretarka trezora [Janet] Yellen i ministri finansija G7 sastali su se ... [i] razgovarali o nizu opcija koje će nam omogućiti da osiguramo da Ukrajina ima pristup novcu da ne samo investira u ekonomiju , ali da ulaže u odbranu. I moje očekivanje je da kada dođemo do sastanka lidera, ti lideri će podržati neke od tih opcija... da će na kraju Ukrajina imati resurse da se brani. A dio tih resursa bi trebao... doći od otključavanja vrijednosti ruske suverene imovine.

Glas Amerike: Koliko ste optimistični da će na samitu biti objavljena stvarna najava?

Adeyemo: Na kraju, naši lideri moraju donijeti odluku, a ja ću im se pokoriti. ... Razlog zbog kojeg sam uvjeren da će nam dati smjernice [je] zato što znaju, kao i svi mi, da je najvažniji zadatak koji možemo učiniti je da Ukrajini obezbijedimo resurse ... ali takođe da pošaljemo jasnu poruku Kremlju da nas ne mogu čekati, da ćemo na kraju stajati uz Ukrajinu dok se ne završi agresija Rusije u Ukrajini.

Glas Amerike: SAD i njihovi saveznici uveli su mnoge sankcije Rusiji i kontrolu izvoza. Koji su njihovi sljedeći koraci?

Adeyemo: Kao što sam ranije spomenuo, Rusija... sada je ratna ekonomija i moramo ih tretirati kao takve. ... Moramo razmisliti o tome kako ćemo proširiti naše sankcije i našu kontrolu izvoza ... ali i osigurati da kompanije u našim zemljama na Zapadu ... nenamjerno također isporučuju robu koja završava u Rusiji vojnu opremu .

XS
SM
MD
LG