Linkovi

Kina neće prisustvovati mirovnoj konferenciji o Ukrajini


Kineski predsjednik Xi Jinping
Kineski predsjednik Xi Jinping

Kina je u petak potvrdila da neće prisustvovati mirovnoj konferenciji o Ukrajini čiji će domaćin biti Švicarska sljedećeg mjeseca, rekla su četiri izvora koja su direktno upoznata s ovim pitanjem.

Peking je odbio poziv jer nisu ispunjeni uvjeti za njihovo sudjelovanje, uključujući sudjelovanje i Rusije i Ukrajine, rekla su tri izvora, piše Reuters.

Neutralna švicarska vlada traži široki odaziv iz različitih dijelova svijeta na samit 15. i 16. juna, za koji se Bern nada da će otvoriti put mirovnom procesu u Ukrajini.

Moskva nije pozvana.

Kina je ove sedmice izvijestila diplomate da uvjeti koji nisu ispunjeni uključuju da bi konferenciju trebale priznati i Rusija i Ukrajina, da bi sve strane trebale ravnopravno sudjelovati i da je potrebna poštena rasprava o svim prijedlozima, rekao je jedan od izvora.

Peking podržava sazivanje mirovne konferencije koju priznaju obje strane uz jednako sudjelovanje svih strana, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u četvrtak je naveo da bi Kina mogla organizirati mirovnu konferenciju na kojoj bi mogle sudjelovati Rusija i Ukrajina.

Lavrov je rekao da bi takav potez bio nastavak napora Pekinga da riješi ukrajinsku krizu.

"Dijelimo stajalište (Kine) da se prvenstveno treba baviti korijenskim uzrocima sukoba i zaštititi zakonske interese svih strana, uz naknadne sporazume temeljene na načelu jednake i nedjeljive sigurnosti", rekao je Lavrov.

On je dodao da to "podrazumijeva poštivanje stvarnosti na terenu, koja odražava volju ljudi koji ondje žive".

Rusija je više puta pozvala na pregovore uz uvjet da Kijev i Zapad priznaju njezine teritorijalne dobitke u Ukrajini. Kijev je odbio te prijedloge.

Ukrajina je u januaru pozvala kineskog predsjednika Xi Jinpinga da sudjeluje na planiranom samitu svjetskih čelnika u Švicarskoj.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je ove sedmice pozvao američkog predsjednika Joea Bidena da prisustvuje, ali Washington nije potvrdio koga će poslati.

Kina ima bliske veze s Rusijom i suzdržala se od kritiziranja njezine invazije na Ukrajinu, ali je ranije ponudila pomoć u posredovanju u sukobu.

Švicarska nastoji uvjeriti više zemalja globalnog juga, uključujući Kinu, da prisustvuju konferenciji.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG