Linkovi

Ukrajina kaže da je Rusija "zaglavila" u borbi za pogranični grad


Ukrajinski vojnik 92. zasebne jurišne brigade čuva područje u blizini grada Vovčansk u oblasti Harkov, Ukrajina, 19. maja 2024.
Ukrajinski vojnik 92. zasebne jurišne brigade čuva područje u blizini grada Vovčansk u oblasti Harkov, Ukrajina, 19. maja 2024.

Ruske snage su "zaglavile" pokušavajući da zauzmu grad Vovčansk na sjeveroistoku granice, ali borbe na istočnom frontu i dalje su intenzivne, izjavio je u petak načelnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski.

Kijev se bori protiv ruskog kopnenog napada na svoju sjeveroistočnu oblast Harkova od 10. maja, kada je hiljade ruskih vojnika ušlo na granicu, ostvarivši svoje najveće teritorijalno napredovanje u poslednjih 18 meseci.

Nakon početnog uspjeha, "neprijatelj se potpuno zaglavio u uličnim borbama za Vovčansk i pretrpio je vrlo velike gubitke u jurišnim jedinicama", rekao je Syrsky, ali je dodao da su borbe u blizini istočnih gradova Chasiv Yar, Pokrovsk i Kurakhovo bile "intenzivne".

Više od 11.000 ljudi evakuisano je iz regije Harkov otkako je Rusija započela novu ofanzivu prije dvije sedmice, rekao je lokalni guverner Oleg Synegubov.

Komentari Syrskyja uslijedili su nakon što je državni željeznički operater Ukrajinske željeznice izvijestio o naletu napada na željeznički sistem u regiji Harkov, oštećujući šine, vagone i zgrade.

"Neprijatelj nastavlja s namjernim pokušajima da zaustavi željeznicu u regiji Harkov", objavile su Ukrajinske željeznice na Telegramu.

"Noću je ponovo pogodio civilnu željezničku infrastrukturu. Granatiranjem su oštećene pruge, zgrade, teretni vagoni i vagoni električnih vozova."

Kompanija je podijelila fotografije na kojima se vidi dim koji se diže iz razbijenog vagona, iskrivljeni metal i krhotine pored kolosijeka i depo sa razbijenim prozorima.

Međugradski i prigradski vozovi saobraćali su po rasporedu, saopštio je državni monopol za željeznicu, uprkos ponovljenim ruskim udarima na mrežu, koja je od vitalnog značaja i za civile i za vojsku.

Obje strane su se međusobno optuživale za smrt civila.

U napadima na grad Harkov, drugi po veličini u Ukrajini, u četvrtak je poginulo najmanje sedam ljudi, saopštile su lokalne vlasti.

Odvojeno, Ukrajina je ispalila projektile preko noći na poluostrvo Krim koje je okupirala Rusija, ubivši dvojicu "slučajnih prolaznika", rekao je šef Krima kojeg je postavila Rusija Sergej Aksjonov.

XS
SM
MD
LG