Linkovi

Smanjen dotok ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine


ARHIVA - Gasna stanica na zapadu Ukrajine (Foto: AP/Pavlo Palamarchuk)
ARHIVA - Gasna stanica na zapadu Ukrajine (Foto: AP/Pavlo Palamarchuk)

Dotok ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine pao je u srijedu za četvrtinu nakon što je Kijev zatvorio jednu od glavnih tranzitnih ruta zbog, kako je saopštio, miješanja okupatorskih ruskih snaga.

To je prvi put da je dotok preko Ukrajine poremećen od početka ruske invazije, prenosi agencija Reuters.

Ukrajina je i dalje jedna od glavnih tranzitnih ruta za ruski gas do Evrope, čak i nakon što je Moskva 24. februara pokrenula, kako je naziva, "specijalnu vojnu operaciju".

Kroz tranzitnu stanicu koju je Ukrajina zatovorila obično protiče oko 8 odsto ruskog gasa do Evrope, mada su evropske države navele da i dalje dobijaju zalihe. Ukrajinskim koridorom uglavnom se isporučuje gas Austriji, Italiji, Slovačkoj i drugim istočnoevropskim državama.

Ruski Gasprom, koji je pod kontrolom Kremlja i ima monopol nad izvozom, saopštio je da i dalje isporučuje gas Evropi preko Ukrajine, ali u smanjenom obimu (72 miliona kubnih metara u sredu, u odnosu na 98 miliona u utorak).

Ukrajinska kompanija koja upravlja gasnim sistemom (GTSOU) saopštila je utorak da će suspendovati protok kroz tranzitnu stanicu Sohranovka, za koju je navela da dostavlja gotovo trećinu gasa od Rusije do Evrope, preko Ukrajine. Pozvala se na razloge van njene kontrole i predložila da se isporuke preusmjere na drugu rutu.

Direktor kompanije Sergej Makogon rekao je da su ruske okupatorske snage počele da uzimaju gas i šalju ga proruskim separatističkim regionima u istočnoj Ukrajini, ali nije dao dokaze za te tvrdnje.

Gasovod, preko Sohranovke, ide kroz region Lugansk, čiji je dio pod kontrolom proruskih separatista. Predložena alternativna ruta, Sudža, je na sjeverozapadu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija i dalje riješena da ispoštuje sporazume o snabdijevanju gasom, u odgovoru na pitanje da prokomentariše spor sa Ukrajinom u pogledu tranzitne rute. Dodao je da Gasprom nije unaprijed obaviješten o ukrajinskom potezu.

Iz Gasproma je saopšteno da je zatvaranjem jedne stanice za tranzit ruskog gasa do Evrope, podrivena bezbejdnost snabdijevanja.

Prošlog mjeseca, Bugarskoj i Poljskoj je obustavljena isporuka ruskog gasa nakon što su odbile da za njega plate preko novog platnog mehanizma. Sa zatvaranjem Sohranovke, moglo bi da bude poremećeno do trećine evropskih zaliha gasa.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG