Linkovi

Ukrajinske snage prijavile obaranje 8 ruskih dronova


Protivzračna odbrana Ukrajine, koji su učestvovali u odbrambenim operacijama tokom nedavnih napada na Kijev, pripremaju svoje oružje u blizini Kijeva, 3. januara 2024.
Protivzračna odbrana Ukrajine, koji su učestvovali u odbrambenim operacijama tokom nedavnih napada na Kijev, pripremaju svoje oružje u blizini Kijeva, 3. januara 2024.

Ukrajina je u ponedjeljak saopćila da je njena protuzračna odbrana oborila osam dronova koje je lansirala Rusija u napadima tokom noći. Ukrajinske vazdušne snage saopštile su da su dronovi uništeni u više regiona zemlje, uključujući Nikolajev, Dnjepropetrovsk, Hmeljnicki i Rivne.

Osim dronova, ruski napadi uključivali su i tri projektila S-300.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da je od ključne važnosti vidjeti "povećanu otpornost u zalihama oružja, municije i vozila naših odbrambenih koalicija".

Njegovi komentari uslijedili su nakon komentara generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je upozorio da će Sjedinjene Države, Evropa i drugi dijelovi svijeta, ako Ukrajina ne nastavi primati podršku koja joj je potrebna za borbu protiv Rusije sa svoje zemlje, biti ranjiviji.

Takav scenario bi također ohrabrio otimanje zemlje od strane drugih autoritarnih režima u drugim dijelovima svijeta, rekao je Stoltenberg.

Tokom TV intervjua za Fox News Sunday, Stoltenberg je takođe rekao da Peking pažljivo prati odgovor NATO-a na Putinovu invaziju na Ukrajinu. „Danas je to Ukrajina, sutra bi to mogao biti Tajvan“, rekao je šef NATO-a.

Stoltenberg je, odgovarajući na pitanje da li vojne vježbe NATO-a 2024., najveće od Drugog svjetskog rata, mogle izazvati odgovor snaga Pekinga i Moskve, rekao je da Sjevernoatlantska alijansa treba spriječiti rat, a ne izazvati rat.

NATO operacija

U operaciji Steadfast Defender 24 oko 90.000 vojnika NATO-a učestvovaće u nizu vježbi širom Evrope u narednim mjesecima. Biće uključeno 50 mornaričkih brodova, 80 aviona i preko 1.100 borbenih vozila.

Vježbe će "pokazati da NATO može voditi i održavati složene operacije sa više domena tokom nekoliko mjeseci, na hiljadama kilometara, od visokog sjevera do centralne i istočne Evrope, iu bilo kojem stanju", saopštila je alijansa od 31 zemlje.

Stoltenberg se ove sedmice sastaje s najvišim zvaničnicima odbrane SAD-a i zakonodavcima kako bi pozvao na nastavak finansiranja Ukrajine, koja je trenutno zaglavljena u Kongresu zbog spora oko granične politike SAD-a i drugih političkih pitanja.

Pomoć Ukrajini ostaje pitanje koje izaziva podjele, a kritičari su skeptični u pogledu tekuće borbe Kijeva protiv korupcije.

Ukrajinska bezbjednosna služba, SBU, saopštila je u subotu da su se zaposleni u ukrajinskoj kompaniji za oružje udružili sa zvaničnicima da pronevjere skoro 40 miliona dolara koji su bili namijenjeni za minobacačke granate za vođenje rata sa Rusijom.

Ukraine Says It Uncovered Massive Defense Procurement Fraud
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Agencija je saopštila da je pet osoba optuženo, a jedna je privedena dok je pokušavala da napusti zemlju. Njih petoro može se suočiti sa zatvorskom kaznom do 12 godina.

Glavni tužilac zemlje rekao je da su sredstva zaplijenjena i da će biti vraćena u ukrajinski budžet za odbranu.

Neki materijali za ovaj izvještaj došli su od Associated Pressa, agencije France-Presse i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG