Linkovi

U Savjetu bezbjednosti nastavljene međusobne optužbe Moskve i Kijeva o padu ruskog vojnog aviona


Slika prikazuje ostatke aviona Iljušin Il-76 u blizini sela Jablonova u Rusiji.
Slika prikazuje ostatke aviona Iljušin Il-76 u blizini sela Jablonova u Rusiji.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održao je hitan sastanak na zahtjev Rusije, nakon pada ruskog vojnog transportnog aviona u blizini granice sa Ukrajinom.

Iako obje strane traže istragu, generalna sekretarica UN-a za politička i pitanja izgradnje mira Rozmeri Dikarlo je rekla da organizacija nije u poziciji da provjeri okolnosti nesreće.

"Ono što je jasno je da se incident dogodio u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu i rata koji je u toku", rekla je ona.

"Da bismo izbegli dalju eskalaciju, pozivamo sve da se uzdrže od akcija, retorike ili navoda koji bi mogli dodatno da podstaknu ionako opasan sukob", dodala je.

Moskva je optužila Kijev za obaranje aviona koji se srušio u srijedu u Belgorodskoj oblasti. Rusija je saopštila da su u avionu bile 74 osobe, uključujući 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su bili u postupku razmjene.

"Ukrajinski ratni zarobljenici prevoženi su u Belgorodsku oblast kako bi se obavila još jedna razmjena dogovorena između Moskve i Kijeva", rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u New Yorku gdje je prisustvovao sastancima UN.

"Umjesto toga, ukrajinska protivvazdušna odbrana je lansirala raketu iz oblasti Harkova i pogodak aviona bio je fatalan", dodao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da njegova vlada insistira na međunarodnoj istrazi kako bi se utvrdile činjenice.

Zelenski je rekao da se Rusija "igra sa životima ukrajinskih ratnih zarobljenika, osjećanjima njihovih rođaka i emocijama društva".

U Savjetu bezbednosti UN, izaslanik Ukrajine je ponovio poziv svoje vlade na međunarodnu istragu, rekavši da činjenica da je avion pao na ruskoj teritoriji ukazuje na to da Ukrajina njemu nije imala pristup.

"Nakon pada aviona, Federalna služba bezbjednosti i ruska vojska nisu dozvolili radnicima hitnih službi da pregledaju mjesto nesreće u skladu sa protokolom. Prema našim vojnim obavještajnim podacima, samo pet tijela je poslato u lokalnu mrtvačnicu u Belgorodu, a na snimcima sa mjesta nesreće nisu vidljivi ljudski ostaci", rekla je zamjenica ukrajinskog ambasadora pri UN Hristina Hajovišin.

Zamjenik izaslanika Rusije Dmitrij Poljanski osporio je tu izjavu nazvavši je "paranoidnom glupošću."

Na snimku pada aviona objavljenom na društvenim mrežama vidi se kako avion pada sa neba na bok nakon čega je pri udaru u zemlju eksplodirao.

Harkov se graniči sa Belgorodom. Dvije strane su izvršile brojne razmjene zarobljenika otkako je Rusija napala Ukrajinu prije skoro dvije godine.

U ovom izvještaju korištene su pojedine informacije agencija AFP, Reuters i AP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG