Linkovi

Rusija tvrdi da je zaustavila veliku ukrajinsku ofanzivu u Donjecku


Rusija je u ponedjeljak priopćila da su njezine snage osujetile veliku ukrajinsku ofanzivu na pet tačaka duž linije fronta u južnoj ukrajinskoj regiji Donjeck i ubile stotine ukrajinskih vojnika.

Nije bilo odmah jasno je li prijavljeni napad predstavljao početak ukrajinske protuofanzive koju Kijev mjesecima obećava kako bi povratio teritorij koji su zauzele ruske snage nakon invazije u februaru 2022.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je Ukrajina napala sa šest mehaniziranih i dva tenkovska bataljona u južnom Donjecku, gdje Moskva već dugo sumnja da će Ukrajina nastojati zabiti klin kroz teritorij pod kontrolom Rusije.

"Ujutro 4. juna, neprijatelj je pokrenuo ofanzivu velikih razmjera u pet sektora fronte u smjeru južnog Donjecka", navodi se u priopćenju ministarstva odbrane objavljenom na Telegramu u 1:30 ujutro po moskovskom vremenu.

"Cilj neprijatelja bio je probiti našu odbranu na najranjivijem, po njegovom mišljenju, sektoru fronte", rečeno je. Neprijatelj nije ostvario svoje zadatke, nije imao uspjeha.

Ruski izvještaji da je Ukrajina započela kontraofanzivu imaju za cilj da odvrate pažnju od gubitaka koje ruske snage preuzimaju oko istočnog grada Bakhmuta, izjavila je u ponedjeljak zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Maliar.

U dnevnom izvještaju ukrajinskog Glavnog stožera navodi se samo da je bilo 29 borbenih okršaja u regijama Donjecka i Luganska.

Ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov objavio je u nedjelju na Twitteru zagonetnu poruku, citirajući pjesmu Depeche Modea "Enjoy the Silence".

"Riječi su vrlo nepotrebne. Mogu samo naštetiti", stoji u njegovom tweetu.

Ukrajina je prošle sedmice objavila blještavi video koji prikazuje trupe koje se pripremaju za bitku.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je video na kojem se vidi nekoliko ukrajinskih oklopnih vozila u polju kako eksplodiraju nakon što su pogođena.

Ruske snage ubile su 250 ukrajinskih vojnika te uništile 16 tenkova, tri borbena vozila i 21 oklopno borbeno vozilo, priopćilo je ministarstvo.

Načelnik ruskog Glavnog stožera Valerij Gerasimov, koji je zadužen za vojnu operaciju Moskve u Ukrajini, bio je u zoni ukrajinskog napada, priopćilo je ministarstvo.

Neki istaknuti ruski vojni blogeri, uključujući Semjona Pegova, koji bloguje pod imenom War Gonzo, izvijestili su o teškim borbama rano u ponedjeljak u područjima pod kontrolom Rusije. Pegov je rekao da ukrajinske snage napadaju blizu Velike Novosilke u regiji Donjecka.

Drugi ruski vojni blogeri također su izvijestili o teškim borbama u ponedjeljak ujutro u blizini Bakhmuta, Soledara i Vuhledara u regiji Donjecka. Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvještaje.

KONTRAOFANZIVA?

Ukrajina se mjesecima pripremala za protuofanzivu protiv ruskih snaga za koju su dužnosnici u Kijevu i direktor CIA-e William Burns rekli da će probiti oholost ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je Wall Street Journalu u intervjuu objavljenom u subotu da je spreman pokrenuti protuofanzivu, ali je ublažio prognozu uspjeha upozorenjem da bi to moglo potrajati neko vrijeme i imati visoku cijenu.

"Ne znam koliko će trajati", rekao je za The Journal. "Da budem iskren, to može ići na različite načine, potpuno različite. Ali mi ćemo to učiniti i spremni smo."

Nakon traženja desetaka milijardi dolara zapadnog oružja za borbu protiv ruskih snaga, uspjeh ili neuspjeh protuofanzive vjerojatno će utjecati na oblik buduće zapadne diplomatske i vojne potpore Ukrajini.

Ukrajina je posljednjih sedmica nastojala oslabiti ruske pozicije, ali su njeni konkretni planovi bili obavijeni velom tajne jer nastoji zadati još jedan udarac mnogo većoj ruskoj vojsci.

Moskva je prošli mjesec napadnuta bespilotnim letjelicama za koje je Rusija rekla da je bio ukrajinski teroristički napad, dok su proukrajinske snage posljednjih dana više puta prelazile u užu Rusiju u regiji Belgorod.

Nakon dvomjesečnog zatišja, Rusija je od početka maja lansirala stotine bespilotnih letjelica i projektila na Ukrajinu, uglavnom na Kijev, a Ukrajina je rekla da su mete bili njeni vojni i kritični infrastrukturni objekti.

RAT U UKRAJINI

Putin je poslao trupe u Ukrajinu 24. februara prošle godine u operaciji za koju je Kremlj očekivao da će biti brza, ali su njene snage pretrpjele niz poraza i morale su se povući i pregrupirati u dijelovima istočne Ukrajine.

Rusija sada kontrolira najmanje 18% onoga što je međunarodno priznato kao ukrajinski teritorij, i tvrdi da su četiri regije Ukrajine ruski teritorij.

Mjesecima su se deseci hiljada ruskih vojnika ukopavali duž crte fronta koja se proteže oko 1000 km, pripremajući se za ukrajinski napad za koji se očekuje da će pokušati presjeći takozvani kopneni most Rusije prema poluotoku Krim , koju je Rusija anektirala 2014. godine.

Ukrajina kaže da se neće smiriti dok ne izbaci sve ruske vojnike sa svog teritorija, a invaziju opisuje kao otimanje zemlje u imperijalnom stilu od strane Rusije, najveće svjetske nuklearne sile.

Rusija kaže da rat eskalira i kaže da se Zapad bori protiv Rusije u hibridnom ratu čiji je cilj sijanje razdora i konačno raspodjela ruskih ogromnih prirodnih resursa.

Zapad kaže da želi da Ukrajina porazi Rusiju, ali negira da želi uništiti Rusiju. Američki predsjednik Joe Biden rekao je prošle godine da bi izravna konfrontacija između NATO-a i Rusije značila Treći svjetski rat.

XS
SM
MD
LG