Linkovi

Novih 300 miliona dolara američke vojne pomoći Ukrajini


Američki protivraketni sistem Patriot u Varšavi, 6. februara 2023. godine.
Američki protivraketni sistem Patriot u Varšavi, 6. februara 2023. godine.

Sjedinjene Države će Ukrajini obezbijediti dodatnih 300 miliona dolara vojne pomoći, u paketu koji bi trebao uključivati municiju za protivraketni odbrambeni sistem Patriot, saopštili su vojni zvaničnici Glasu Amerike.

Zvaničnici, koji su za Glas Amerike govorili uz uslov anonimnosti, prije zvaničnog objavljivanja ovih informacija, rekli su da najnovija pomoć takođe uključuje municiju za raketne sisteme HIMARS, tenkovsku municiju i protivoklopne sisteme, što je Ukrajini posebno važno pred najavljenu kontraofanzivu.

Za vazdušnu podršku Ukrajina će dobiti nenavođene avionske rakete Zuni i radarski navođene rakete vazduh-vazduh AIM-7, a biće uključeni i sistemi protivvazdušne odbrane Avendžer, te raketni sistemi zemlja-vazduh Stinger, naveli su zvaničnici.

Kada bude ozvaničen, ovaj paket će predstavljati 39. odobreno predsjedničko povlačenje vojne opreme iz zaliha Ministarstva odbrane od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Najnoviji paket američke pomoći dolazi u treenutku kada je oko 200 ukrajinskih vojnika započelo obuku na tenkovima M1A1 Abrams u Njemačkoj, što je potvrdila Vojska SAD u Evropi. U toku je i obuka još 200 vojnika iz Ukrajine za operacije punjenja rezervoara gorivom i održavanje.

Ukrajinci će trenirati na 31 tenku Abrams koji su stigli u Njemačku ranije ovog mjeseca. Američki zvaničnici rekli su da se u SAD obnavlja i oprema još 31 tenk Abrams i da će oni Ukrajini biti isporučen do jeseni.

Očekuje se da će obuka u Njemačkoj, koja je počela 26. maja, trajati oko 10 sedmica, rekao je visoki američki vojni zvaničnik.

Ukrajina je dugo iščekivala da se i tenkovi Abrams uključe u rat. Njihov debeli oklop i turbinski motor od 1.500 konjskih snaga čine ga mnogo naprednijim od tenkova iz sovjetskog doba koje je Ukrajina uglavnom koristila do sada.

SAD su od početka invazije izdvojile više od 37 milijardi dolara bezbednosne pomoći za Ukrajinu, iako Pentagon nastavlja da provjerava te podatke kako bi ispravio računovodstvenu grešku koja je precijenila vrijednost do sada dostavljene pomoći Kijevu.

U sabiranju iznosa, Pentagon je računao i troškove koji su nastali kada su SAD u vlastitim zalihama nadoknađivale oružje i opremu. Zvaničnici su za Glas Amerike naveli da su u računicu trebali da ulaze samo troškovi za vojne sisteme koji s proslijeđeni Ukrajini.

Prema zvaničnicima, očekuje se da će se ta greška pretvoriti u oko još tri milijarde dolara na raspolaganju za Ukrajinu.

Moskva je početkom ove godine započela obnovljenu ofanzivu u Ukrajini koja nije postigla veći uspjeh, a Kijev se priprema za veliku kontraofanzivu, za koju se očekuje da će početi u narednim danima ili sedmicama.

Visoki vojni zvaničnik, u razgovoru za Glas Amerike pod uslovom anonimnosti, rekao je da ukrajinska kontraofanziva vjerovatno neće biti "tako dramatična" kako neki ljudi očekuju, ali da će ipak biti izvedena "promišljeno i efikasno", ciljanjem na sposobnosti Rusije da kontroliše svoju odbranu unutar Ukrajine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG