Linkovi

Ukrajina preotela dio sela u blizini Bakhmuta, kaže šef ruskog Wagnera


Ukrajinski vojnik puca iz minobacača na ruske položaje na liniji fronta u blizini Bakhmuta, oblast Donjecka, Ukrajina, ponedeljak, 29. maja 2023. (AP Photo/Efrem Lukatsky)
Ukrajinski vojnik puca iz minobacača na ruske položaje na liniji fronta u blizini Bakhmuta, oblast Donjecka, Ukrajina, ponedeljak, 29. maja 2023. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Vođa ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin rekao je u ponedeljak da su ukrajinske snage ponovo zauzele dio sela Berkhivka, sjeverno od Bakhmuta u istočnoj Ukrajini, nazivajući to "sramotom".

Prigožinova privatna Wagner milicija zauzela je Bakhmut prošlog mjeseca nakon najduže bitke u ratu i tamo predala svoje položaje redovnim ruskim trupama.

Ukrajinske snage nastavile su da napadaju područja sjeverno i južno od grada, uključujući Berkhivku, čije je zauzimanje Wagner izveo 24. februara. Selo se nalazi oko 3 km sjeverozapadno od Bakhmuta.

"Sada je dio naselja Berkhivka već izgubljen, trupe tiho bježe. Sramota!" Prigožin je rekao u audio poruci koju je objavila njegova pres služba.

Denis Pušilin, guverner Donjecke oblasti koju podržava Moskva, koja uključuje Bakhmut, rekao je ruskoj državnoj televiziji da je situacija na bokovima grada "pod kontrolom", ali "veoma teška".

Prigožin je pozvao ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika generalštaba Valerija Gerasimova da dođu na front i okupe trupe.

"Možete vi to!" rekao je u svojoj poruci. "A ako ne možete, umrijet ćete kao heroji."

Prigožin je mjesecima vodio javnu svađu sa Šojguom i Gerasimovim, često ih optužujući da nisu obezbijedili dovoljno municije i podrške za Wagnea na terenu, i zbog toga je pretrpio nepotrebno velike gubitke.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG