Linkovi

Ukrajina: Uništena brana kojom se Krim snabdijeva vodom


Arhivski satelitski snimak prikazuje branu Kahovka na rijeci Dnjepar u Ukrajini
Arhivski satelitski snimak prikazuje branu Kahovka na rijeci Dnjepar u Ukrajini

Ukrajina i Rusija optužile su se međusobno u utorak da su digle u zrak branu i izazvale velike poplave na jugu Ukrajine, dok je Rusija rekla da je osujetila još jednu ukrajinsku ofanzivu na istočni Donjeck i nanijela velike gubitke.

Rusija je pokrenula novi talas vazdušnih napada preko noći na Kijev, a Ukrajina je saopštila da su njeni sistemi protivvazdušne odbrane oborili više od 20 krstarećih projektila na prilazu gradu.

Južna komanda Oružanih snaga Ukrajine saopštila je da su ruske snage digle u zrak branu Nova Kahovka iz sovjetskog doba u okupiranoj oblasti Herson.

Neprovjereni video snimci na društvenim mrežama pokazuju intenzivne eksplozije oko brane i vodu koja se probija. Brana, visoka 30 metara i duga 3,2 km, izgrađena je 1956. godine na rijeci Dnjepar.

Ima vodu jednaku onoj u Velikom slanom jezeru u američkoj državi Utah, a također snabdijeva vodom Krim, koji je Rusija pripojila 2014. godine, i nuklearnu elektranu Zaporožje, koja je također pod ruskom kontrolom.

"Razjašnjavaju se razmjeri uništenja, brzina i količina vode, te vjerovatna područja poplave", objavila je ukrajinska vojska na Facebooku.

Ruske novinske agencije javile su da je brana uništena u granatiranju, dok se navodi da gradonačelnik grada Nove Kahhovke koji je pod kontrolom Rusije okrivljuje čin terorizma - ruska skraćenica za napad Ukrajine.

Nema "kritične opasnosti" za postrojenje u Zaporožju pod ruskom kontrolom - najveću nuklearnu elektranu u Evropi - ruska državna agencija TASS citirala je zvaničnika koji podržava Moskvu u regionu Zaporizhzhia.

UN-ova nuklearna agencija, Međunarodna agencija za atomsku energiju, objavila je na Twitteru da pomno prati situaciju, ali da "ne postoji neposredan rizik za nuklearnu sigurnost u elektrani" koja se također nalazi u južnoj Ukrajini.

Međutim, ukrajinska državna agencija za atomsku energiju Energoatom saopćila je da se nivo vode u akumulaciji Kahovka ubrzano snižava, što predstavlja "dodatnu prijetnju" za postrojenje, najveću nuklearnu elektranu u Evropi.

Ruski šef regije Herson rekao je da je evakuacija u blizini brane počela i da će voda dostići kritične nivoe u roku od pet sati.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy održat će hitan sastanak zbog eksplozije brane Nova Kahova na jugu Ukrajine, objavio je u utorak na Twitteru Oleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu.

Ukrajinski zvaničnici nisu spomenuli nikakvu široku, značajnu novu kampanju, iako je u svom noćnom obraćanju u ponedjeljak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski bio zagonetan, pozdravljajući "vijesti koje smo čekali" i korake naprijed u Bakhmutu u Donjecku.

UKRAJINSKI NAPADI

Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je trupe u Ukrajinu 24. februara prošle godine u, kako je Kremlj očekivao, brzu operaciju, ali su njegove snage pretrpjele niz poraza i pregrupisale se na istoku zemlje.

Desetine hiljada ruskih vojnika ukopalo se tokom zime, opsjedajući Bakhmut mjesecima i pripremajući se za očekivani ukrajinski kontranapad kako bi pokušali presjeći ruski takozvani kopneni most prema poluostrvu Krim.

Rusija kaže da je osujetila veliki ukrajinski napad u regionu Donjecka tokom vikenda, a u utorak je ministarstvo odbrane saopštilo da je odbijen i novi ukrajinski napad.

Ruske snage su nanijele ogromne gubitke u ljudstvu u napadu na ukrajinske snage i uništile 28 tenkova, uključujući osam glavnih borbenih tenkova Leopard i 109 oklopnih vozila, navodi se u saopštenju. Ukupni ukrajinski gubici iznosili su 1.500 vojnika.

"Pošto je pretrpio velike gubitke dan ranije, kijevski režim je reorganizovao ostatke 23. i 31. mehanizovane brigade u zasebne konsolidovane jedinice, koje su nastavile ofanzivna dejstva", saopštilo je ministarstvo na Telegramu.

"Složen vatreni poraz nanijele su snage vojske, jurišna i operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija, kao i teški sistemi za bacanje plamena."

Iz Kijeva nije bilo odmah komentara o ruskim tvrdnjama. Rusija i Ukrajina su često iznosile tvrdnje da su jedna drugoj nanijele velike ljudske gubitke, što nije moglo biti potvrđeno.

Washington Post je objavio da su neki američki zvaničnici mislili da je ukrajinska kontraofanziva u toku, ali je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby odbio komentirati da li je to bio slučaj.

"Neću govoriti u ime ukrajinske vojske", rekao je on na brifingu, dodajući da su Sjedinjene Države učinile "sve što su mogle... da osiguraju da imaju svu opremu, obuku, sposobnosti za budu uspješne."

Uspjeh ili neuspjeh kontraofanzive, za koju se očekuje da će biti vođena milijardama dolara vrijednim naprednim zapadnim oružjem, vjerovatno će uticati na oblik buduće zapadne diplomatske i vojne podrške Ukrajini.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je Reutersu u ponedjeljak da Ukrajina sada ima dovoljno oružja za kontraofanzivu, ali je odbio komentirati na pitanje da li je počela.

U svom večernjem izvještaju u ponedjeljak, ukrajinski generalštab nije spomenuo bilo kakvu ofanzivu velikih razmjera, niti je sugerirao bilo kakvo odstupanje od uobičajenog tempa ili obima borbi duž linija fronta koji se nisu značajno promijenili mjesecima.

Zamjenica ministra odbrane Hanna Maliar rekla je na Telegramu da Ukrajina "prelazi na ofanzivne akcije" duž dijelova fronta, ali je odbacila nagovještaje velike operacije.

Pišući na Telegramu, vođa ruske Wagnerove milicije Jevgenij Prigožin rekao je da su tvrdnje Moskve o ogromnim ukrajinskim gubicima "jednostavno divlja i apsurdna naučna fantastika".

Rusija sada kontroliše najmanje 18% međunarodno priznate ukrajinske teritorije i tražila je još četiri regiona Ukrajine kao rusku teritoriju nakon aneksije Krima 2014.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG