Linkovi

Više od 20 poginulih u bombardovanju stambene zgrade kod Odese


Bombardovana stambena zgrada u mjestu Bilhorod-Dnjestrovski kod Odese
Bombardovana stambena zgrada u mjestu Bilhorod-Dnjestrovski kod Odese

U ruskom bombardovanju odmarališta i stambene zgrade u mjestu Bilhorod-Dnjestrovski kod Odese poginulo je najmanje 21 osoba, a desetine su ranjene, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

KIJEV - Rusija je kopnene trupe koncentrisala na istoku Ukrajine, u Donbasu, a istovremeno je udvostručila broj vazdušnih napada širom zemlje.

Serhij Bratčuk, portparol regionalne uprave Odese, rekao je da je spasilačka operacija u toku i da su neki ljudi ostali zarobljeni u ruševinama zgrade, jer se jedan njen dio obrušio. Druga raketa pogodila je odmaralište i tu je poginulo barem troje ljudi, uključujući i jedno dijete, kaže Bratčuk.

Reuters nije mogao nezavisno da potvrdi ove navode.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, poginule su hiljade civila. Moskva negira da cilja civilno stanovništvo. Napad na mete kod Odese je prvi otkako je Rusija napustila Zmijsko ostrvo, što je opisala kao "gest dobre volje" kako bi dokazala da ne blokira izvoz pšenice iz Ukrajine.

Ukrajina, sa druge strane, tvrdi da su ruske snage potisnute sa Crnog mora poslije artiljerijskih i raketnih napada, a predsednik Volodimir Zelenski je to proglasio "strateškom pobjedom".

Sa druge strane, ukrajinske snage jedva odolijevaju u Lisičansku, strateški važnom gradu u Donbasu, koji je industrijsko jezgro Ukrajine.

Artiljerijska paljba dolazi sa svih strana, dok se ruska vojska približava gradu sa nekoliko strana, upozorio je regionalni guverner Serhij Gajdaj.

"Superiornost okupatora je veoma vidljiva. Jednostavno, donijeli su sve svoje resurse da udare na nas", kaže Zelenski.

Ruske snage pokušavaju da opkole Lisičansk nakon što su preuzele Sjeverodonjeck, drugi strateški važan grad u Donbasu.

U tom gradu, stanovnici koji su izašli iz skloništa, sada pretražuju ruševine da vide da li je nešto ostalo od njihovih domova.

"Skoro cijela infrastruktura je uništena. Živimo bez gasa, struje i vode od maja. Drago nam je da se ovo završilo, možda će sada da počne rekonstrukcija i možda ćemo se manje više vratiti normalnom životu", kazao je 65-godišnji Sergej Olenik iz Lisičanska.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG