Linkovi

Borbe u Ukrajini; Rusija tvrdi da je zauzela 5 sela


Ukrajina
Ukrajina

Žestoke borbe se nastavljaju na sjeveroistoku Ukrajine, gdje je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su njegove trupe zauzele pet sela - tvrdnju koju Kijev osporava.

Ministarstvo je saopštilo da su moskovske snage zauzele sela Pletenivka, Ohircevo, Borisivka, Pylna i Strileča u oblasti Harkov preko granice od ruske oblasti Belgorod.

Ukrajinski zvaničnici nisu potvrdili ruske dobitke, ali je Institut za proučavanje rata u petak saopštio da geolocirani snimci potvrđuju da je najmanje jedno od sela zauzeto. Institut za politiku sa sjedištem u Washingtonu opisao je nedavne ruske dobitke kao "taktički značajne".

Guverner Harkova Oleh Sinjehubov rekao je da se vode borbe oko svih pet sela, koja su na udaljenosti od 3 do 5 kilometara od granice.

"Jasno razumijemo koje snage neprijatelj koristi na sjeveru naše teritorije. Svakako, eskalacija može rasti, pritisak se može povećati, može ojačati svoje vojne jedinice, svoje vojno prisustvo", rekao je Syniehubov, prenosi Reuters.

Napomenuo je da za sada regionalna prijestolnica Harkov nije pod neposrednom prijetnjom i da nema potrebe za evakuacijom njegovih otprilike 1,3 miliona ljudi, koji i dalje tamo žive uprkos redovnim napadima raketa i dronova.

"Neprijatelj i dalje pritiska na sjeveru naše regije. Naše snage su odbile devet napada", rekao je on na konferenciji za novinare u subotu.

Zelenskyy situaciju naziva napetom

U svom noćnom video obraćanju u subotu, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy rekao je da se vode borbe oko sedam pograničnih sela u regiji Harkov i nazvao je situaciju u južnoj Donjeckoj regiji posebno napetom.

Ruske trupe uz podršku oklopnih jedinica ušle su na 1 kilometar u Harkov kako bi pokušale uspostaviti tampon zonu koja bi spriječila ukrajinske napade na ruske pogranične regije, prema visokorangiranom ukrajinskom vojnom izvoru koji nije želio da bude imenovan zbog osjetljivosti teme.

Prema ukrajinskim vlastima, ruski napredak u regionu primorao je više od 1.700 civila da napusti to područje.

Više od dvije godine nakon svoje invazije, Rusija je stekla prednost na bojnom polju, otvarajući novi front dok se Ukrajina suočava s nedostatkom ljudstva, zajedno sa zalihama artiljerijskih granata i protuzračne odbrane.

U izjavi ranije u subotu, Zelenski je pozvao zapadne saveznike Kijeva da ubrzaju isporuku oružja koje su obećali.

"Važno je da partneri podrže naše vojnike i ukrajinsku stabilnost blagovremenim zalihama. Zaista na vrijeme. Paket koji zaista pomaže je oružje koje je dovezeno u Ukrajinu, a ne samo ono najavljeno", rekao je on.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u martu da razmišlja o stvaranju "sanitarne zone" na ukrajinskoj teritoriji u blizini Belgoroda, ruske regije koja je često pogođena ukrajinskim granatiranjem.

Bijela kuća je saopćila da se ruske snage možda spremaju pokrenuti kontraofanzivu velikih razmjera protiv ukrajinskog grada Harkova na sjeveroistoku nakon što su postepeno upadale u to područje i otvarale novi front u blizini drugog najvećeg grada Ukrajine.

"Nećete to učiniti ako ne razmišljate i o nekom drugom većem napadu direktno na grad", rekao je portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost John Kirby u petak tokom brifinga za novinare.

SAD najavljuju vojnu pomoć

SAD su najavile novi paket vojne pomoći od 400 miliona dolara za Ukrajinu dok ukrajinske snage pokušavaju odbiti pojačanu rusku oklopnu kopnenu ofanzivu u blizini grada Harkova na sjeveroistoku zemlje, rekao je Kirby.

State Department je u saopćenju naveo da vojni paket za hitne slučajeve sadrži hitno potrebne sposobnosti, kao što je dodatna protivvazdušna municija za Patriot i Nacionalni napredni raketni sistem zemlja-vazduh; Protuavionski projektili Stinger; oprema za integraciju zapadnih lansera, projektila i radara sa ukrajinskim sistemima; dodatni visoko pokretni artiljerijski raketni sistemi i municija; artiljerijski meci 155 mm i 105 mm; rakete TOW i Javelin i protivoklopni sistemi AT-4; Precizna zračna municija; Brze rakete protiv radijacije; Bradley pješadijska borbena vozila; Oklopni transporteri M113; otporni na mine i zasjede; obalni i riječni patrolni čamci; municija i granate za malokalibarsko oružje; municija za rušenje; i rezervne dijelove.

Ovo je treća tranša hitne vojne pomoći Ukrajini od SAD. Kongres je usvojio zakon o pomoći od 95 milijardi dolara, a od toga 60,8 milijardi dolara ide Ukrajini.

Neke informacije za ovaj izvještaj dali su Reuters, AP i AFP.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG