Linkovi

Rusija otvorila novi front u Ukrajini: Oklopni napad na Harkov


Fotografija koju je snimila i objavila Nacionalna policija Ukrajine 10. maja 2024. prikazuje zaposlenike Državne službe za vanredne situacije kako gase požare u privatnim kućama uništenim granatiranjem u Harkovu, u istočnoj Ukrajini.
Fotografija koju je snimila i objavila Nacionalna policija Ukrajine 10. maja 2024. prikazuje zaposlenike Državne službe za vanredne situacije kako gase požare u privatnim kućama uništenim granatiranjem u Harkovu, u istočnoj Ukrajini.

Ruske snage pokrenule su oklopni kopneni napad u petak u blizini drugog ukrajinskog grada Harkova na sjeveroistoku zemlje i ostvarile ograničene rezultate, otvarajući novi front u ratu koji se dugo vodi na istoku i jugu.

Ukrajina je poslala pojačanje dok su borbe bjesnile u pograničnim oblastima regiona, saopštilo je ministarstvo odbrane, dodajući da je Rusija gađala pogranični grad Vovčansk navođenim vazdušnim bombama i artiljerijom.

Oko pet sati ujutro došlo je do pokušaja neprijatelja da pod oklopom oklopnih vozila probije našu odbrambenu liniju”, saopšteno je iz Ministarstva.

"Do sada su ovi napadi odbijeni; bitke različitog intenziteta se nastavljaju."
Visoki ukrajinski vojni izvor koji je odbio da bude imenovan rekao je da su se ruske snage probile 1 km unutar ukrajinske granice u blizini Vovčanska.

Izvor je rekao da ruske snage namjeravaju potisnuti ukrajinske trupe čak 10 km u unutrašnjost Ukrajine u sklopu nastojanja da se stvori tampon zona, ali da ih kijevske trupe pokušavaju zadržati.

Nije bilo komentara iz Rusije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je na konferenciji za novinare u Kijevu da su ukrajinske snage bile spremne da se suoče sa napadom, ali je rekao da bi Moskva mogla poslati još vojnika u to područje.

Ukrajina je protjerala ruske trupe iz većeg dijela regije Harkov 2022. godine, nakon ruske invazije punog razmjera u februaru te godine. Ali nakon što su prošle godine izdržale ukrajinsku kontraofanzivu, ruske snage su se vratile u ofanzivu i polako napreduju u regionu Donjecka koji se nalazi južnije.

Zabrinutost Ukrajine porasla je u martu zbog namjera Kremlja u regiji Harkov kada je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao na stvaranje tampon zone unutar ukrajinske teritorije. Rekao je da je to bilo potrebno kako bi se Rusija zaštitila od granatiranja i upada na granice.

Od tada je Harkov, koji je posebno ranjiv zbog svoje blizine Rusiji, pogođen vazdušnim udarima koji su oštetili elektroenergetsku infrastrukturu u regionu.

U Vovčansku, pograničnom gradu u regiji Harkov sa predratnim stanovništvom od 17.000 koje se smanjilo na nekoliko hiljada, vlasti su saopštile da su naselje i okolna područja pod teškim granatiranjem.

Vlasti su pomagale civilima da se evakuišu, rekao je za radio Hromadske Tamaz Gambarašvili, načelnik vojne uprave Vovčansk.

Više od dvije godine nakon svoje invazije, Rusija ima zamah na bojnom polju, a Ukrajina se suočava s nedostatkom ljudstva i zaliha artiljerijskih granata i protuzračne odbrane.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG