Linkovi

U utorak kraj glasanja na "lažnom referendumu" u četiri ukrajinska regiona


Članovi biračkog odbora pomažu ženi da glasa tokom referenduma u Marijupolju, u Donjeckoj Narodnoj Republici, koju kontrolišu proruski separatisti, u istočnoj Ukrajini, 26. septembra 2022.
Članovi biračkog odbora pomažu ženi da glasa tokom referenduma u Marijupolju, u Donjeckoj Narodnoj Republici, koju kontrolišu proruski separatisti, u istočnoj Ukrajini, 26. septembra 2022.

Glasačka mjesta bi trebalo da se zatvore u utorak na referendumima za aneksiju koje su organizovale vlasti, koje je postavila Rusija u četiri dijela Ukrajine, dok ukrajinska vlada i njeni zapadni saveznici odbacuju referendume kao lažne.

"Mi stojimo uz naše partnere širom svijeta u odbacivanju bilo kakvih izmišljenih ishoda koje Rusija najavljuje", rekla je novinarima u ponedeljak sekretarka za štampu Bijele kuće Karin Žan Pjer.

"Što se tiče onoga što radimo, spremni smo da nametnemo dodatne brze i ozbiljne ekonomske troškove Rusiji, zajedno sa našim saveznicima i partnerima, kao odgovor na ove akcije koje trenutno vidimo, ukoliko krenu dalje sa aneksijom“, rekla je Žan pjer. "Bili smo veoma jasni u vezi sa tim".

Glasanje je počelo u petak u oblastima Luganska i Hersona pod kontrolom Rusije i u okupiranim oblastima Donjecke i Zaporoške oblasti. U nekim slučajevima, ruski vojnici su išli od vrata do vrata kako bi Ukrajincima pod prijetnjom oružja naredili da glasaju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pričao je o teškim borbama u nekoliko oblasti Ukrajine u svom noćnom obraćanju u ponedeljak.

"Situacija je posebno intenzivna u regionu Donjecka", rekao je on. "Činimo sve da obuzdamo neprijateljsku aktivnost. Tu je trenutno naš cilj broj jedan, jer je Donbas i dalje cilj broj jedan za okupatore".

Zelenski je nazvao rusku mobilizaciju 300.000 rezervista "iskrenim pokušajem da se komandantima na terenu pruži stalni dotok topovskog mesa".

Protesti širom Rusije

U Rusiji su izbili rasprostranjeni protesti protiv Putinovog pozivanja trupa, a policija je uhapsila stotine demonstranata koji su učestvovali u uličnim protestima u Moskvi i drugdje.

U ruskom regionu Sibir, u ponedeljak, 25-godišnji muškarac pucao je u vojnog komandanta u regrutnom centru, rekao je lokalni guverner.

Mnogi ljudi koji se protive Putinovom ratu ili strahuju da će biti ubijeni na bojnom polju naglo su pobjegli iz Rusije, neki avionom u druge zemlje, dok su se drugi pridružili dugim redovima automobila prema ruskim granicama sa Finskom, Gruzijom i drugim zemljama.

Zveckanje nuklearnim oružjem

Zvaničnik State Departmenta rekao je da je Putin prošle nedelje dao Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima poklon tako što je "zveckao" nuklearnim oružjem, pozivajući na mobilizaciju trupa i najavljujući referendum dok su SAD bile u Ujedinjenim nacijama "razgovarajući o suverenitetu i međunarodnom miru i bezbjednost". Zvaničnik je rekao da Rusija "nije mogla bolje da skrene pažnju na teške prestupe koje Rusija čini Ukrajini i međunarodnom poretku".

Na obeilježavanju Međunarodnog dana potpune eliminacije nuklearnog oružja u New Yorku, generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je u ponedeljak da nuklearno oružje ne nudi sigurnost, samo "pokolj i haos" i da bi njegovo eliminisanje bio najveći dar čovječanstva za buduće generacije.

"Da budem jasan: era nuklearne ucjene mora da se završi", rekao je Gutereš. "Ideja da bi se bilo koja zemlja mogla boriti i pobijediti u nuklearnom ratu je poremećena. Svaka upotreba nuklearnog oružja bi podstakla humanitarni Armagedon. Moramo da se povučemo".

U izvještaju su korištene neke informacije AP-a, France Pressa i Reutersa
XS
SM
MD
LG