Linkovi

Ruske snage nastavljaju udare na Ukrajinu, dok traju referendumi


Žene čekaju da glasaju na referendumu koji je organizirala Rusija ispred mobilnog biračkog mjesta u Lugansku, u istočnoj Ukrajini, 23. septembra 2022.
Žene čekaju da glasaju na referendumu koji je organizirala Rusija ispred mobilnog biračkog mjesta u Lugansku, u istočnoj Ukrajini, 23. septembra 2022.

Ruske snage izvele su 24. septembra nove udare na ukrajinske gradove, dok se u ukrajinskim regionima pod kontrolom Kremlja nastavljaju referendumi koji otvaraju put za njihovo pripajanje Moskvi.

Guverner Zaporožja Oleksandar Staruk rekao je 24. septembra da su Rusi izveli udare na infrastrukturne objekte u gradu Dnjepropetrovsku, prenosi AP.

Prema njegovim riječima, pogođena je stambena zgrada i jedna osoba je stradala, a nekoliko povrijeđeno.

Ruske snage takođe su pogodile druge oblasti u Ukrajini, gdje su oštećene stambene zgrade i civilna infrastrktura, javili su ukrajinski zvaničnici.

Britansko ministarstvo odbrane izvijestilo je da Rusija gađa branu Pečenihi na rijeci Severski Donjec u sjeveroistočnoj Ukrajini poslije ranijih napada na branu blizu mjesta Krivi Rog, što je izazvalo poplave na rijeci Inhulec.

Britansko ministarstvo je saopštilo da ukrajinska vojska napreduju nizvodno i da ruske snage vervatno pokušavaju da pogode brane da bi poplavili mjesta gdje ukrajinska vojska prelazi.

Dok traju borbe, nastavljeno je glasanje na referendumima u oblastima pod ruskom kontrolom - glasanje su Ukrajina i njeni zapadni saveznici odbacili kao lažno i bez pravne snage.

Administracija pod kontrolom Moskve, u regijama Lugansk i Donjeck na istoku i Herson i Zaporožje na jugu, sprovodi glasanje koje je počelo od 23. septembra.

Trajaće do utorka, 27. septembra.

Glasanje je u suprotnosti s Poveljom Ujedinjenih nacija (UN), jer se održava u ratnim okolnostima. Nema nezavisnih posmatrača, a veliki dio predratnog stanovništva je pobegao. Ukrajina je izvijestila o prijetnjama i zastrašivanju građana tokom takozvanih referenduma.

XS
SM
MD
LG