Linkovi

U Ukrajini teške borbe, antimobilizacijski protesti nastavljeni u Rusiji


Dio bespilotne letjelice, ono što ukrajinske vlasti smatraju iranskim dronom samoubicom Shahed-136, nakon što je oboren u Odesi
Dio bespilotne letjelice, ono što ukrajinske vlasti smatraju iranskim dronom samoubicom Shahed-136, nakon što je oboren u Odesi

Teške borbe između ukrajinskih i ruskih snaga vode se u dijelovima istočne Ukrajine i sjeveroistočne regije Harkiv, dok Moskva nastavlja gušenje protesta protiv djelomične mobilizacije koju je prošle sedmice dekretirao predsjednik Vladimir Putin.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je istočna regija Donjecka i dalje glavni strateški prioritet Ukrajine i Rusije s borbama u nekoliko gradova dok ruske trupe pokušavaju napredovati na jug i zapad.

Zelenski je u svom noćnom video obraćanju 26. septembra rekao da je vojna situacija u Donjecku "posebno teška".

"Činimo sve da obuzdamo neprijateljsku aktivnost. Ovo je trenutno naš cilj broj 1 jer je Donbas i dalje cilj broj 1 za okupatore", rekao je Zelenski.

Regionalni zvaničnici su u međuvremenu saopštili da je Rusija izvela najmanje pet napada na ciljeve u regiji Odesa koristeći iranske bespilotne letjelice u posljednjih nekoliko dana.

Ruske rakete gađale su aerodrom u Krivom Rihu u centralnoj Ukrajini, uništavajući infrastrukturu i čineći aerodrom neupotrebljivim, rekao je na Telegramu guverner Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko.

Južna komanda ukrajinskih oružanih snaga saopštila je 27. septembra da je njena kontraofanziva u jugoistočnoj oblasti Herson rezultirala gubicima neprijatelja od 77 vojnika, šest tenkova, pet haubica, tri protivvazdušne instalacije i 14 oklopnih vozila.

Tvrdnja se nije mogla nezavisno provjeriti.

Borbe su se vodile i u oblasti Harkiva na sjeveroistoku, koja je ovog mjeseca bila meta ukrajinske kontraofanzive.

Na jugu, ukrajinske snage su nastavile sa kampanjom da onesposobe četiri mosta i druge riječne prelaze kako bi poremetile linije snabdijevanja ruskih snaga.

Russia arrests
Russia arrests

U Rusiji je najavljena mobilizacija oko 300.000 rezervista izazvala prve neprekidne proteste od početka invazije 24. februara.

OVD-Info, grupa za ljudska prava koja prati politička hapšenja u Rusiji, saopštila je da je do 26. septembra privedeno 2.386 ljudi. Zabranjena je svaka javna kritika ruske "specijalne vojne operacije".

Pozivajući se na neidentifikovane zvaničnike, dvije ruske novinske stranice koje rade iz inostranstva, Meduza i Novaja gazeta Evropa, objavile su da vlasti planiraju zabraniti muškarcima izlazak jer su automobili zakrčili granične punktove, uz izvještaje o 48-satnom redu na jedinoj cesti granice sa susjednom Gruzijom, što omogućava ruskim državljanima da uđu bez vize.

Upitan o mogućnosti zatvaranja granice, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima 26. septembra: "Ne znam ništa o ovome. U ovom trenutku, nikakva odluka o tome nije donijeta".

U Washingtonu je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla da će Sjedinjene Države razmotriti zahtjeve za azil Rusa koji bježe od mobilizacije.

XS
SM
MD
LG