Linkovi

Zelenski upozorio G7 protiv "kolapsa" zapadnog jedinstva


Ukrajinski tenk tokom vježbe u regionu Černigova, 5. decembra 2023. (Foto: AFP/Roman Pilipey)
Ukrajinski tenk tokom vježbe u regionu Černigova, 5. decembra 2023. (Foto: AFP/Roman Pilipey)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je liderima G7 u srijedu da je Rusija "značajno" pojačala pritisak na frontu i upozorio da Moskva računa na "kolaps" zapadnog jedinstva naredne godine.

Virtuelni sastanak G7, na kojem je učestvovao i američki predsjednik Joe Biden, održan je u svjetlu zabrinutosti da bi zapadna podrška Kijevu mogla da oslabi, nakon ograničenog napretka ukrajinskih snaga na ratištu.

"Rusija se samo nada jednoj stvari - da će naredne godine jedinstvo slobodnog svijeta doživjeti krah. Moramo da pobijedimo u borbi za motivaciju. Motivaciju našeg naroda i cijele Evrope. U trenutnoj bitki se ne odlučuje samo o sudbini Ukrajine, već i Evrope", rekao je Zelenski liderima.

Takođe je pozvao članice Evropske unije da ispune obećanje da će započeti pregovore o članstvu sa Ukrajinom, dok se blok priprema za samit naredne nedelje. Evropska komisija je u novembru preporučila početak pregovora sa Kijevom, ali to moraju da odobre sve zemlje članice.

U saopštenju nakon sastanka, lideri G7 su poručili da su "odlučni" da podrže Ukrajinu i pronađu dodatne načine da ograniče kapacitete Rusije da finansira rat. Najavili su i nova ograničenja na uvoz ruskih dijamanata od naredne godine, i naveli da će "pooštriti" primjenu restrikcija na cijenu ruske nafte.

"Dok Rusija pokušava da koristi zimu kao oružje protiv Ukrajinaca, povećavamo naše napore da obezbijedimo humanitarnu i ključnu energetsku pomoć", ističe se u saopštenju.

Sastanak u srijedu održan je dan pošto je Zelenski otkazao video pojavljivanje pred članovima američkog Senata gde se očekivalo da će se zalagati za nastavak vojne podrške svojoj zemlji.

"Zelenski, inače, nije mogao da stigne - nešto se dogodilo u posljednjem trenutku — na naš brifing", rekao je lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer na konferenciji za novinare.

Šumer je rekao da je Zelenski pozvan da govori putem video poziva na povjerljivom brifingu kako bi oni na sastanku mogli "direktno da čuju od njega koliko je tačno ulog veliki" i da pomognu poslanicima da glasaju o zakonu koji uključuje milijarde dolara nove pomoći Ukrajini.

Direktorka Kancelarije za upravljanje i budžet Šalanda Jang upozorila je u pismu liderima Kongresa u ponedeljak da do kraja godine Sjedinjene Države više neće imati sredstava za slanje oružja i pomoći Ukrajini.

"Ukrajina neće moći da nastavi da se bori", rekla je Jang, napominjući da su SAD takođe ostale bez novca za podršku ukrajinskoj ekonomiji.

"Ponestaje nam novca i skoro nam je ponestalo vremena", rekao je novinarima savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Joe Bidena Džejk Saliven.

"Glas protiv podrške Ukrajini je glas za poboljšanje strateške pozicije [ruskog predsjednika Vladimira] Putina".

Na bojnom polju, polugodišnja kontraofanziva Ukrajine uglavnom je u zastoju protiv ukopanih ruskih snaga, sa samo ograničenim teritorijalnim osvajanjima u istočnom dijelu zemlje.

U oktobru je Bidenova administracija zatražila od Kongresa skoro 106 milijardi dolara za finansiranje ambicioznih planova za bezbjednost granica Ukrajine, Izraela i SAD.

Ali finansiranje Ukrajine postalo je politički kontroverzno, a neki desničarski zakonodavci u Predstavničkom domu, koji je pod tijesnom kontrolom republikanaca, protive se daljoj pomoći, tvrdeći da ta pomoć nije u interesu SAD.

Međutim, Šalanda Jang je u pismu koje je objavila Bijela kuća rekla da bi prekid finansiranja i dotok oružja u Ukrajinu vjerovatno išli u korist Rusije na bojnom polju.

"Želim da budem jasna: bez akcije Kongresa, do kraja godine će nam ponestati resursa da nabavimo više oružja i opreme za Ukrajinu, da obezbijedimo opremu iz američkih vojnih zaliha", napisala je ona. "Ne postoji magični lonac finansijskih sredstava iz kog bi mogla da se popuni ova potreba".

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP, Reuters i Agencije Frans pres.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG