Linkovi

Šef kabineta Zelenskog upozorava: Ukrajina može da izgubi rat bez američke pomoći


ARHIVA - Šeš kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak (Foto: AP/Efrem Lukatsky)
ARHIVA - Šeš kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak (Foto: AP/Efrem Lukatsky)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski trebalo je da se virtuelno obrati članovima američkog Senata u utorak, u trenutku dok Bijela kuća vrši pritisak na Kongresa da hitno odobri nova sredstva za pomoć Ukrajini za odbranu od ruske invazije.

Međutim, lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer rekao je da Zelenski ipak neće govoriti, zbog obaveza "u posljednjem trenutku". Zelenski se nije obratio ni članovima Predstavničkog doma.

Šef kabineta Zelenskog Andrij Jermak upozorio je u utorak da bi zbog odlaganja američke pomoći Kijevu postojao veliki rizik da Ukrajina izgubi rat.

Ako se pomoć odloži "to bi predstavljalo veliki rizik da budemo u istoj poziciji u kojoj smo sada. I naravno bilo bi nemoguće da nastavimo da oslobađamo (teritorije) i postojao bi veliki rizik da izgubimo ovaj rat", poručio je Jermak u drugoj posjeti Washingtonu posljednjih nekoliko nedelja.

Dodao je da je ključno da se sada glasa o pomoći, te da planira da članovima Kongresa i zvaničnicima administracije prenese da je odobravanje novog paketa ključno.

Direktorka Kancelarije za upravljanje i budžet Šalanda Jang upozorila je u pismu liderima Kongresa u ponedeljak da do kraja godine SAD više neće imati sredstava za slanje oružja i pomoći Ukrajini. "Neće moći da nastavi da se bori", rekla je Jang o Ukrajini, napominjući da su SAD već ostale bez novca za podršku ukrajinskoj ekonomiji.

U oktobru je Bidenova administracija zatražila od Kongresa skoro 106 milijardi dolara za finansiranje ambicioznih planova za bezbjednost granica Ukrajine, Izraela i SAD.

Finansiranje Ukrajine postalo je politički kontroverzno kod pojedinih desničarskih članova Kongresa.

Međutim, Jang je u pismu koje je objavila Bijela kuća rekla da bi prekid finansiranja i dotok oružja u Ukrajinu vjerovatno išli u korist Rusije na bojnom polju.

"Želim da budem jasna: Bez akcije Kongresa, do kraja godine će nam ponestati resursa da nabavimo više oružja i opreme za Ukrajinu, da obezbijedimo opremu iz američkih vojnih zaliha", napisala je ona. "Ne postoji magični lonac finansijskih sredstava koji bi mogao da ispuni ovaj trenutak. Nemamo novca — i skoro je isteklo vrijeme", rekla je ona.

EU-Ukrajina

Diplomatski izaslanici 27 zemalja članica EU sastali se u utorak kako bi započeli debatu o pokretanju pregovora o članstvu u EU sa Ukrajinom, kažu zvaničnici i diplomate.

Sastanak označava početak priprema zvaničnika 27 zemalja za samit lidera Unije od 14. do 15. decembra koji će takođe proceniti i odlučiti o izgledima za integraciju Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Bosne i Hercegovine i drugih u EU.

Mađarski premijer Viktor Orban zatražio je da kandidatura Ukrajine za članstvo u Evropskoj uniji ne bude na dnevnom redu samita EU.

U pismu koje je poslao predsedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu, koji će predsedavati samitom u Briselu, Orban je insistirao na tome da je prvo potrebna "strateška diskusija" o evropskoj budućnosti Ukrajine i upozorio da bi forsiranje odluke moglo da uništi jedinstvo EU.

Orban, koji se smatra jednim od najbližih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina u Evropi, smatra da je Ukrajina "svjetlosnim godinama" udaljena od toga da postane članica EU.

On je napisao da lideri EU "moraju da izbjegnu taj kontraproduktivan scenario zarad jedinstva, naše najvažnije prednosti". Orban nije eksplicitno rekao da će Mađarska staviti veto na bilo kakve poteze za otvaranje pregovora o članstvu sa Ukrajinom, ali je prijetnja bila implicitna.

Odluke u vezi sa članstvom u EU i dugoročnim budžetom EU, koji uključuje 54,1 milijardu dolara pomoći Kijevu, može da donese samo jednoglasno svih 27 zemalja članica.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG