Linkovi

SAD: Optužbe za ratne zločine protiv Rusa zbog mučenja Amerikanca u Ukrajini


Državni tužilac Merik Garland sa sekretarom za nacionalnu bezbjednost Alehandrom Majorkasom (levo) i direktorom FBI Kristoferom Rejom (desno) (Foto:AP/Mark Schiefelbein)
Državni tužilac Merik Garland sa sekretarom za nacionalnu bezbjednost Alehandrom Majorkasom (levo) i direktorom FBI Kristoferom Rejom (desno) (Foto:AP/Mark Schiefelbein)

Sekretarijat za pravosuđe SAD saopštio je u srijedu da je podigao optužnicu za ratni zločin protiv četvorice pripadnika ruske vojske optuženih za otmicu i mučenje Amerikanca tokom invazije na Ukrajinu. Ovo je prvi takav slučaj.

Četvorica Rusa optužena su za kidnapovanje Amerikanca iz njegove kuće u ukrajinskom selu 2022. godine. Amerikanac je pretučen i ispitivan dok su ga držali 10 dana u ruskoj vojnoj bazi, prije nego što je na kraju evakuisan sa svojom suprugom, koja je Ukrajinka, saopštili su predstavnici američke vlade.

Amerikanac je federalnim agentima koji su bili u Ukrajini prošle godine kako bi sproveli istragu, rekao da su ga ruski vojnici oteli, skinuli ga, uperili mu pištolj u glavu i pretukli ga, rekao je sekretar za nacionalnu bezbjednost Alehandro Majorkas.

„Dokazi koje su prikupili naši agenti govore o brutalnosti, zločinima i izopačenosti ruske invazije“, rekao je Majorkas.

Ovaj slučaj je prvi put da su Sjedinjene Američke Države podigle optužnicu za ratni zločin čija je žrtva Amerikanac, rekao je on.

Istražitelji Sekretarijata za nacionalnu bezbjednost i FBI uzeli su izjave Amerikanca, njegove porodice i drugih koji su bili oko sela Majlove u vrijeme otmice kako bi identifikovali četvoricu Rusa, rekao je Majorkas.

Državni tužilac Merik Garland govorio o ratnim zločinima u Ukrajini od samog početka ruske invazije u februaru 2022.

Nezavisni stručnjaci za ljudska prava, uz podršku SAD, rekli su da su pronašli brojne dokaze o ratnim zločinima koje su počinile ruske snage.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG