Linkovi

Ukrajina želi da udvostruči PVO kapacitete tokom ljeta. Njemačka poslala treći Patriot sistem


Arhiva: Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy u posjeti poligonu za vojnu obuku
Arhiva: Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy u posjeti poligonu za vojnu obuku

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da želi udvostručiti kapacitet protivvazdušne odbrane Ukrajine tokom ljeta nakon što je dobio treći sistem Patriot koji je isporučila Njemačka kao odgovor na molbe za opremu za zaštitu od ruskih zračnih napada.

Moskva je u proljeće obnovila svoje zračne napade na ukrajinsku nacionalnu elektroenergetsku mrežu, uzrokujući velike nestanke struje. Zelenskiy je rekao da je njegovoj zemlji potrebno najmanje sedam dodatnih sistema Patriot da bi se zaštitila.

"Postavio sam zadatak našem timu da ovog ljeta udvostruči naše odbrambene kapacitete, prvenstveno Patriot i druge", rekao je Zelenski regionalnim čelnicima, misleći i na američki Hawk i njemački sistem Iris.

"A sada počinjemo da vidimo rezultate."

U svojim komentarima, objavljenim na svom Telegram kanalu, Zelenski je rekao da je Ukrajina također u petak dobila "dodatnu podršku" od Sjedinjenih Država, ali nije naveo detalje.

Predsjednik je ranije, u svom noćnom video obraćanju, izrazio zahvalnost Njemačkoj na obezbjeđenju trećeg sistema Patriot.

Njemački ambasador u Ukrajini Martin Jaeger dodao je na X da će novoisporučeni sistem dodatno zaštititi civile i kritičnu infrastrukturu.

"Ukrajinska posada je uspješno završila odgovarajuću obuku u Njemačkoj", rekao je on.

Kijev je ukazao da se nada napretku u snabdijevanju protivvazdušnom odbranom na samitu NATO-a u Washingtonu sljedeće nedelje. Visoki zvaničnik američkog State Departmenta rekao je da se očekuje da će Kijev dobiti "dobre vijesti" na samitu.

Rusija je započela punu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. i redovno koristi svoj arsenal raketa i bespilotnih letjelica za izvođenje dalekosežnih udara.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG