Linkovi

SAD ubrzavaju isporuku protivvazdušne odbrane u Ukrajinu


Mobilni lanser raketa Patriot ispred Fort Sil Army Posta u blizini Lawtona, Oklahoma, 21. marta 2023. Stotine raketa protivvazdušne odbrane ići će u Ukrajinu ispred drugih nacija koje su ih naručile, objavila je Bijela kuća u četvrtak.
Mobilni lanser raketa Patriot ispred Fort Sil Army Posta u blizini Lawtona, Oklahoma, 21. marta 2023. Stotine raketa protivvazdušne odbrane ići će u Ukrajinu ispred drugih nacija koje su ih naručile, objavila je Bijela kuća u četvrtak.

Bijela kuća je u četvrtak objavila da će premjestiti Ukrajinu na prvu liniju za isporuku moćnih raketa protivvazdušne odbrane, nakon što su napadi ruskih raketa i dronova oštetili energetske objekte širom opkoljene zemlje.

Stotine novonastalih raketa Patriot i NASAMS – koje se koriste za odbranu zemlja-vazduh – ići će u Ukrajinu ispred drugih nacija koje su ih naručile, rekao je savjetnik za komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby. Naglasio je da ovaj potez neće uticati na planirane isporuke Tajvanu i Izraelu, te da su ostale nacije koje su čekale svoje pošiljke bile "široko podržavale" kada su bile obaviještene o odluci Washingtona.

"Očigledno je potrebno više i potrebno je sada", rekao je Kirby novinarima tokom telefonskog brifinga sa novinarima. “Dakle, kao rezultat toga, vlada Sjedinjenih Država je donijela tešku, ali neophodnu odluku da ponovo odredi prioritete u kratkoročnim planiranim isporukama strane vojne prodaje drugim zemljama, posebno raketa Patriot i NASAMS, kako bi umjesto toga krenule u Ukrajinu.

Masivan napad ruskih raketa i dronova oštetio je energetske objekte širom Ukrajine, dan nakon što je ta zemlja najavila nestanke struje zbog nestašica struje u ratu.

Ukrajinski nacionalni dobavljač električne energije Ukrenergo saopštio je u četvrtak rano ujutru da je napad na termoelektranu tokom noći prouzrokovao ozbiljnu štetu i ranio tri radnika.

Oštećena je oprema u objektima u regijama Vinica, Dnjepropetrovsk, Donjeck, Kijev, dodaje se u saopštenju Ukrenerga.

Prodavačica sa baterijskom lampom tokom nestanka struje u podzemnom tržnom centru u centru Kijeva, Ukrajina, 19. juna 2024.
Prodavačica sa baterijskom lampom tokom nestanka struje u podzemnom tržnom centru u centru Kijeva, Ukrajina, 19. juna 2024.

U sredu je Ukrenergo najavio da će se u cijeloj zemlji primijeniti isključenja struje po satu. Ruski dronovi i raketni udari smanjili su kapacitete Ukrajine za proizvodnju električne energije na polovinu onoga što su bile prošle godine, izjavio je ranije ovog mjeseca predsjednik Volodimir Zelenski.

U svom svakodnevnom obraćanju, Zelenski je rekao da vladini zvaničnici traže načine da poboljšaju situaciju.

"Pripremamo rješenja koja će osigurati pouzdaniji prolazak grijne sezone i dati ljudima više mogućnosti da prebrode ovaj izuzetno težak period, u smislu nestašica energije i nestanka", rekao je on.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su oborile pet od devet projektila i svih 27 dronova koje je Rusija lansirala u 10 ukrajinskih regiona tokom napada u četvrtak.

Vojska je saopštila da je Rusija uglavnom ciljala istočnu Ukrajinu, tačnije oblast Dnjepropetrovsk.

Guverner Dnjepropetrovska rekao je da su tri muškarca povrijeđena u napadu, u kojem je oštećeno i sedam kuća.

U Rusiji, guverner južnog Krasnodarskog kraja rekao je da je ukrajinski napad dronom preko noći bio usmjeren na skladišta nafte.

Guverner Venyamin Kondratyev rekao je da je jedna žena ubijena u napadu na grad Slavjansk-na-Kubani.

Odbrambeni sporazum Rusije sa Sjevernom Korejom ove sedmice podstakao je dvostranačku grupu američkih senatora da obnove pozive da se Rusija odredi kao državni sponzor terorizma.

"Ovo je jedna od najvažnijih odluka koju će naša generacija političara donijeti, jer ako bismo napravili terorizam koji sponzorira Rusija, to bi promijenilo zamah u Ukrajini preko noći. To bi bio moralni poticaj za Ukrajinke. To bi otežavalo bilo ko da posluje s Rusijom, a to bi dodatno izoliralo ovaj režim", rekao je republikanski senator Lindsey Graham novinarima u četvrtak.

Demokratski senator Richard Blumenthal rekao je da je razgovarao s Bidenovom administracijom o naporima da se osigura imenovanje, ali o tome nije razgovarao od najave ruskog sigurnosnog partnerstva.

"To je duboko zastrašujuće, jer signalizira saradnju, ne samo protiv Ukrajine, već i protiv Sjedinjenih Država", rekao je Blumenthal.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u četvrtak da je Rusija između 12. i 18. juna prebacila svoje napade krstarećim raketama sa linije fronta na udare na ukrajinske vazdušne baze. Promjena strategije je, prema izvještaju ministarstva, "gotovo sigurno" zbog "uspjeha ukrajinskih zračnih napada", što je vjerovatno izazvalo zabrinutost Rusije u pogledu korisnosti vlastitih aviona.

U ovom izvještaju korišten je materijal Reutersa i agencije France-Presse.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG