Linkovi

Predsjednik Ukrajine: Povlačenje ruskih trupa smanjuje tenzije


Arhiv - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski
Arhiv - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik rekao je u četvrtak da smanjenje ruskih snaga u blizini ukrajinske granice ublažava tenzije između zemalja, ali upozorio je da njegova zemlja mora biti na oprezu.

Rusija je prethodno naredila desetinama hiljada vojnika da se vrate u svoje matične baze nakon velikih vježbi.

"Smanjenje trupa na našoj granici proporcionalno smanjuje napetost", objavio je na Twitteru predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski. "Ukrajina je uvijek na oprezu, ali pozdravlja sve korake za smanjenje vojnog prisustva i uklanjanje eskalacije situacije u Donbasu."

Donbas je regija na jugoistoku Ukrajine u kojoj sukob između tih zemalja traje od 2014. godine, kada je Rusija zauzela Krim i počela podržavati separatiste u regiji.

SAD i NATO rekli su da je nedavno gomilanje ruskih trupa bilo najveće od ruske aneksije Krima.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je smanjenje trupa nakon što je proglasio kraj manevara na Krimu i zapadnoj Rusiji.

"Trupe su pokazale svoju sposobnost da brane zemlju i odlučio sam dovršiti vježbe u južnom i zapadnom vojnom okrugu", rekao je Šojgu.

Iako je Šojgu naredio trupama da se vrate u svoje baze do 1. maja, on je rekao da bi oružje trebalo ostaviti blizu granice na zapadu Rusije za dodatne vježbe kasnije ove godine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG